fredag 11 september 2009

Blommig fredag: Rosa maskros

Mopsiga besökare i Arboarkticum brukar sällan dra sig för att påpeka att vi minsann har maskrosor i örtlanden i Örtagården. Då suckar vi och förklarar för sjuttioelfte gången att de ska vara där eftersom de är örter. Å andra sidan är det svårt att lasta den oinvigde. Det finns bortåt 1000 olika vilda maskrosarter bara i Sverige och flertalet av dem bor förmodligen i vår gräsmatta. Att då begära att besökarna ska kunna skilja dessa från de mycket snarlika franska salladsmaskrosorna och den armeniska gummimaskrosen, Taraxacum kok-saghez, är väl övermaga.


Veckans fredagsblomma

Den här lilla spjuvern tycker vi dock förtjänar extra uppmärksamhet och har därför förärats en av våra nya plantpinnar. Det är den kirgisiska rosa maskrosen, Taraxacum pseudoroseum, och den har just tackat för förtroendet genom att äntligen blomma för första gången. Den lär vara av ett betydligt mer köldtåligt slag än den japanska vita maskrosen Taraxacum albidum som vi tidigare misslyckats med att få att överleva den arboarktiska vintern.


Taraxacum pseudoroseum - Rosa maskros

Läs fler bidrag till Blommig fredag hos Katarina på Roses and Stuff.

19 kommentarer:

 1. Åh, den var läcker -har aldrig sett en sån förut.Ha en fin helg//Eva

  SvaraRadera
 2. En maskros är kanske inte alltid en maskros...den rosa är väldigt söt och förhoppningsvis sprider den sig inte lika lätt som vår inhemska. Det där med lyckan över rariteter är inte alltid lätt att förmedla.
  Trevlig blommig fredag!

  SvaraRadera
 3. Den är så söööt!

  Ha en trevlig helg/ Tyra

  SvaraRadera
 4. Det var väl en söting. Äter ni upp den alltså?

  SvaraRadera
 5. Nja, den här äter vi nog inte upp utan försöker i stället ta till vara på fröna. Precis som Katarina är inne på här ovan lär den inte vara lika invasiv som våra inhemska lejontänder. Därför får man nog hjälpa den en smula på traven om man vill ha fler. Och det vill man!

  SvaraRadera
 6. Aha... ännu fler "ogräs" att sätta upp på önskelistan...just snyggt! ; )
  /Janne

  SvaraRadera
 7. Finfin! Jag sådde rosa maskros i våras som grodde bra, men tyvärr överlevde den inte att bli lämnad hela sommaren...

  SvaraRadera
 8. Rosa maskros var en spännande nyhet för mig! Kram Eva Linnea

  SvaraRadera
 9. Jag tog det som ett skämt första gången den omtalades men nu är den ju där,PÅ BILD,wow!

  SvaraRadera
 10. Tur att ni inte behöver plantpinna de övriga 999 - det skulle se ut det!!! /Ruben

  SvaraRadera
 11. Tänk om våra vanliga maskrosor blev lika populära, då hade jag blivit rik. Den här sprider sig kanske inte lika våldsamt ?? Kul inslag i trädgårdens mångfaldiga flora, förtjänar sin märkepinne !!

  SvaraRadera
 12. Maskros med rosa garnityr, vadnäst – rödhättad kvickrot? Lite make-up så är allt förlåtet, eller va? (lyssna inte på den här buttra exilsvenskan, hon är bara bitter för att hon bara har de gula marodörerna. Men desto fler!)

  SvaraRadera
 13. Nä, den rödhättade kvickroten har vi inte fått tag på än... Tills vidare får vi nöja oss med den gulbrokiga flikaxiga. ;-D

  SvaraRadera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 15. I must say ... even with the lame google translate ... I do so enjoy the unique sense of humor my Swedish colleagues convey. Alas! I lack such wit... but do giggle quite a bit when reading your posts and comments. Now as to dandelions ... I adore them... the leaves are yummy and the dotted yellow flowers in fields and lawns... so cheery. Your pink lioness is lovely too and what of her garments are they good to chew? Happy Weekend to you! OOPS! I misspelled cheery ( cherry) in the first comment so tried to edit... not sure what I did.

  SvaraRadera
 16. Jag ser framför mig att den sprider sig ..........tänk rosa stora fält så fint!

  SvaraRadera
 17. Underbar!
  (Har väl hört talas om den...)
  Kul att du hittat till mig och mina rosor!
  Trevlig Helg!
  hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 18. I hadn't seen a pink Dandelion before this -- lovely!

  SvaraRadera
 19. Jag tycker faktiskt om maskrosor - åtminstone ibland. Tänk en äng på försommaren, översållad med maskrosor som räcker upp till magen på korna eller hästarna som går där.... Men visst, i gräsmattan är de kanske inte lika kul. Den här rosa är iaf väldigt fin.

  SvaraRadera