fredag 25 september 2009

Blommig fredag: Helghö

I en tid då trädgårdsbloggarna svämmar över av den ena mer imponerande tidlösan efter den andra är det väl typiskt oss att i stället presentera en gemen östeuropeisk foderväxt. Men håll med om namnet Helghö passar bra en fredag som denna.


God Helg, alla läsare!

Trots att Helghöet, Onobrychis vicifolia, varit en kulturväxt länge även i vårt land, och numera faktiskt växer vilt på vissa platser i Sydsverige, tycks det märkligt okänt. Då det är en uppskattad dragväxt för bin brukar det nästan bara vara biodlare som känner till det. Det är synd! Helghö, eller esparsett som det också brukar kallas med ett lite tjusigare franskklingande namn, är en riktig läckerhet som passar i vilken sommarbukett som helst.


Inte helt olik karameller
på en gammaldags marknad

Så bra då att de halmeterhöga rosarandiga spirorna blommar precis hela sommaren och de har som synes fortfarande inte slutat med det.


Upp till en halv meter långa spiror

Den enda påstådda nackdelen med Helghö är dess dåliga härdighet i vårt klimat. Men inte heller detta har vi märkt av. Hos oss i Arboarkticum återkommer den tacksamma ärtväxten villigt på sin plats i Örtagården år efter år, och den blir bara större och vackrare för varje år som går.


Prinsessan på ärten

Läs fler bidrag till Blommig fredag hos Katarina på Roses and Stuff.

15 kommentarer:

 1. Gillar ärtväxter -och denna är verkligen karamellig! Ha en fin helg//Eva

  SvaraRadera
 2. Vilken spännande växt - nyhet för mig.
  Tack för info!

  SvaraRadera
 3. Men vad härligt! Den är ju jättevacker och står nu på min lista. Måste ju bara pröva.

  SvaraRadera
 4. Vilken snygging! Varför har man aldrig hört talas om den innan? Den får nog provas i min trädgård också - tack för tipset.

  SvaraRadera
 5. Kära bloggvänner!

  Som jag har väntat! Spänningen är olidlig när det gäller att se vilken slags intressant växt jag kan sätta upp på önskelistan denna gång.

  Men ni vet väl vad det här egentligen handlar om? Detta idoga följande av denna blogg?

  Växtintresset har ersatts av nyfikenhet! Vad ska komma sedan efter det att alla växter är presenterade? Detta borde i rimlighetens namn ske någon gång (eller kanske inte, rimligt känns inte som Arboarcticums motto när det gäller att samla växter ;D)

  Jag har dock ett förslag på utveckling om så skulle ske.

  I en liten ort mellan Enköping och Uppsala fanns tidigare en butik som hette Blommor & Skor. Och redan nu har jag märkt en tendens åt avvikelser från växtpresentationerna till det mer dekandenta hållet, med Stureplansreferenser och djupdykningar i coctailglasen.

  Kanske ett alternativ på en framtida blogginriktning är "Blommor & Booze" eller med en referens till the wildlife, "Barbro & Blommorna", "Rolf röjer runt", eller det bästa av allt, ta in en gästskribent och utveckla till "Rolf und Ruben röjer runt". Was sagen Sie?

  Slut på meddelandet! (äntligen)

  /Marit

  SvaraRadera
 6. Ännu en fantastisk blomma som jag aldrig hört talas om tidigare! Läcker!

  SvaraRadera
 7. haha, I LOVE IT, Kött & Video slår Blommor & Skor med hästlängder!

  Marit

  SvaraRadera
 8. Marit,
  Barbro hade en gång i tiden ett korttidsvik i den famösa butiken Kött & Video, vilket gör henne till den enda här på trakten som har någon merkantil erfarenhet.
  Men vi fruktar att du får rätt. Det tycks mer och mer som om faunan av djur och odjur börjar ta över bloggen. Kanske lika bra att låta dem ta över helt, åtminstone någon dag i veckan, så får vi vara ifred resten av tiden och göra det som var meningen - att presentera Arboarkticums flora. Just nu går det väl sådär, men om vi inte köper mer växter nu och fortsätter i ungefär samma takt som idag så hyser vi gott hopp om att vara klara någon gång på senvintern 2126. Jawohl!

  SvaraRadera
 9. Heisann!

  Denne urten har jeg verksen sett eller hørt om. Lurer på om den har spredd seg i vill tilstand i Norge!
  Vakker er den og velkommen!

  SvaraRadera
 10. Nej, enligt den Nordiska Floran har man ännu inte funnit helghöet vilt i Norge. Men det är nog bara en tidsfråga.

  SvaraRadera
 11. Så fin den är, konstigt att man inte har tänkt på den innan. Trevligt inlägg och jag önskar även dej en fin sista september helg.

  mvh Tyra

  SvaraRadera
 12. Nej, så får vi väl hålla till godo med den vanliga helgölet istället för helghöet här i väster.. synd, för den ser ju ganska så vacker ut.

  SvaraRadera
 13. Ja, det var en läcker växt! Jag har varken sett eller hört talas om den innan.
  Trevlig Helg!
  hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 14. Striking blossoms! New to me as well. Lovely photos! Have a good weekend! Carol

  SvaraRadera
 15. What a lovely plant! I've never seen it before. The flowers remind me of Sweet Peas and striped ribbon candy.

  SvaraRadera