onsdag 2 september 2009

Ännu en sötsak

Linné gjorde många misstag. Till de mer kända hör väl att han räknade stenarna till växtriket, ety han trodde att de likt svampar växte fram ur jorden. Ett annat känt klavertramp var när han beskrev hur, det som vi idag kallar för flyttfåglar, i själva verket övervintrade på bottnen av våra sjöar.


Erare humanum est

Att det ibland blev missförstånd med insamlade växter han fick tillskickat sig från utlandet är mer begripligt. Ett känt sådant exempel som brukar lastas Linné är när han i tron att han hade med en amerikansk sockerlönn att göra, döpte, vad som i själva verket var en silverlönn, till Acer saccharinum.


Silverlönnen John

Nu hade Linné inte helt fel. Även om sockerlönnen, Acer saccharum, är den mest nyttjade för detta ändamål har urbefolkningen även utvunnit sötningsmedel ur både silverlönnen och amerikanska rödlönnen, Acer rubrum. Samtliga tre finns till beskådande i Arboarkticum, men får man bara välja en av dem så hade vi i likhet med Linnéleveransens avsändare stannat för silverlönnen, vi också.


Gissa varför det heter silverlönn?

Detta snabbväxande och tydligen fullt härdiga träd prisas ofta för sina knallgula höstfärger, men frågan är om den inte är som vackrast nu på sensommaren när daggdropparna sitter kvar långt in på dagen på de intensivt silvervita bladens baksidor.


Söta silverdroppar!

4 kommentarer:

 1. Tycker Linnés tankar är fina. Tänk om de ligger där på botten - i alla fall och tänk om det vore så att stenarna fortsatte att växa. Ja. Och han berättade att vi Hälsingar är så här starka och ståtliga för att vi får så mycket modersmjölk - har jag hört;)

  SvaraRadera
 2. Hälsingland? Där bor det väl bara skridfinnar, vad vi förstått av de verkliga kulturfolkens historieskrivning. ;-D

  SvaraRadera
 3. Hallå, var är min morgonläsning? Nu är klockan 11 och jag har inte fått min beskärda del av blogginlägg klockan 7.00.

  Hälsningar från en anonym, vi kan kalla henne Marit

  SvaraRadera
 4. Hallå Anonym! Blogger har visst vaknat på fel sida idag - vi försökte svara på din kommentar förut, men det försvann i tomma rymden. Men varen icke orolig! Dagens inlägg från oss publicerades planenligt kl 07.00 i morse - men som sagt, tekniken är skakig idag. Mvh Anonyma aka Arboarkticum

  SvaraRadera