lördag 18 april 2009

Underbara barr i Västmanland

Igår fick det bli en paus i vårbruket. Försommarvärmen på 20 grader från i påskas var som bortblåst. När det lagom till frukost-teet började yra snöflingor i luften fick det vara nog. Vi flydde trädgården och gjorde en bilutflykt i stället. Vi hamnade så småningom i det av oss så ofta häcklade Västmanland (se t.ex. 2009-01-29).

Men när det gäller plantskolor är Västmanland faktiskt inte alls så tokigt. Bürgers i Köping och Sala har ett barrsortiment som kan få den mest hängivna koniferofil att börja joddla. Men vår absoluta favorit är trots allt Åsby Hem & Trädgård i Hallstahammar. Det känns lite fånigt att göra reklam för dem eftersom de tydligen lär vara Västmanlands mest besökta utflyktsmål – men det bör verkligen påpekas att det ändå inte är någon turistfälla. Det tär också lite på stoltheten att medge det men sett till sortiment och priser så kan denna Västmanlands stolthet faktiskt vara landets bästa plantskola för den som inte har alltför smala specialintressen.

Vi hade dyrt och heligt svurit att ransonera inköpen eftersom ekonomin är i behov av sanering. Likväl befann vi oss ett par timmar senare på väg hem, en halv månadslön fattigare men med massor av sjungande barrväxter i bilen. Bland annat lyckades vi för första gången någonsin komma över de rena grundformerna av coloradogran och nordmansgran. Normalt hittar man numera annars bara kompaktformer anpassade för radhusträdgårdar.


Kålle och Nordman har redan planterats ut i
Pinetet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar