fredag 10 april 2009

Blommande fredag: Orkidéfönstrets röda drottning

Det är väl synd och skam att presentera en inomhusblomma när våren ståtar med blåsippor, julrosor och lökväxter av alla slag. Men det är ju inte vårt fel att vår kanske vackraste orkidé passar på att briljera just nu den också!

Rödare än rödast och glittrande som siden, med det raffinerade gula gapet – kan en blomma vara ståtligare?


Mini-Cattleya i sin bästa sidenstass

Precis innan Orchidéhuset på Tegnérgatan i Stockholm slog igen sin butik för ett par år sedan inhandlade vi denna så kallade Mini-Cattleya. Orchidéhuset var en tröst och en fristad för blomstertörstande arboarkticer under många långa vintrar. Vi saknar butiken enormt! Ingenstans fanns roligare, kunnigare och trevligare personal och kvaliteten på orkideerna vi fick med oss därifrån var oslagbar. Orchidéhuset finns visserligen numera som postorderfirma på nätet, men det är ju inte riktigt samma sak.

Cattleyor anses ett snäpp besvärligare än till exempel de vanliga brukorkideerna, Phalaenopsis, men vår slutsats, efter att ha daltat med vattning och näring och temperaturer och vi vet inte allt, är att framgång med Cattleya handlar i princip om en enda sak: ljus. Sedan vi placerade våra Cattleyor i ett ljust söderfönster med en smula tillskottsljus under vintern så blommar de hänförande varje år.

På Orchidéhuset fick man alltid noggranna angivelser om hybridnamn och härstamning på växterna – viktiga saker för tabellbitare som oss. Därför är det en smula förvånande att den här bara fått heta Mini-Cattleya. Vi skulle gärna veta mer om vilka Cattleyor som ligger bakom den här lyckade hybriden – kanske kan någon hjälpa oss?!

Läs mer om blommande fredag här: http://rosorochris.blogspot.com/

5 kommentarer:

 1. Vilken intensiv färg - helt underbar!

  SvaraRadera
 2. Oj vilken fin orkidé! En riktig drottning!
  Jag har en blomma med nästan samma färger hos mig!
  Glad Påsk!

  SvaraRadera
 3. Det var ju verkligen en drottning..!

  SvaraRadera
 4. Verkligen tjusig! Den röda färgen är otroligt läcker.
  Glad Påsk!
  Katarina

  SvaraRadera
 5. Jag har bara ett fåtal blommor som blommar inomhus, din va vacker...hmm, kanske man ska investera i nån orkidé.

  Glad påsk.

  SvaraRadera