måndag 27 april 2009

En doldis i lunden: blommande hasselört

Hasselörten, Asarum europeum, är en välkänd och omtyckt marktäckare - men just nu är det inte de vackra vintergröna bladen som ger oss den största aaaaahhhhh-upplevelsen. Hasselörten har nämligen precis börjat blomma.

Förmodligen har de flesta missat hasselörtens rödbruna blommor, som gömmer sig bland de tjocka bladen - men för den som gillar att kräla riktigt nära och njuta av detaljerna visar sig här en fascinerande vacker blomma. De tjocka rödbruna kronbladen är på utsidan täckta av små stickelhår och hela blomman ger nästan intryck av någon sorts köttätande växt. Vi tycker den är makalöst snygg!


Stygg snygging!

Hela hasselörten är förresten fantastisk. Bladen är vackra året om och klarar sig bra under snön. Växten härstammar från Centraleuropa, och har med stor sannolikhet kommit hit med munkar, eftersom den har en hel uppsjö medicinska effekter. Efter att ha konsulterat örtpraktikan kan vi väl sammanfatta dem så här: ÄT DEN INTE.

"Roten fint pulweriserad, gör kräkning, men groft, purgerar... För Kreatur som hafwa raseri eller kåller inblåses pulfret i näsborrarne, deraf hufwudet frias från slem, i synnerhet hos hästar"

(Ur Anwisning til Wäxt-Rikets kännedom av Carl Fredrik Hoffberg, 1792)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar