onsdag 29 april 2009

Årstidens nyttigaste ört

Libbstickan Levisticum officinale har vi redan gjort reklam för i samband med presentationen av kardemumma. Den är dock värd att återkomma till eftersom den just nu är som allra läckrast. Visserligen går bladen att använda som salladskrydda och buljongersättning året runt, men stjälkarna, som kan ätas som sparris, blir inte mer perfekta än så här. När libbstickan stuckit iväg en bra bit över två meter är stjälkarna alltför träiga för att äta, med då kan man å andra sidan glädjas över örtens frön som är utmärkta i brödbak.


Libbstickan - så här års inte helt olik en punkig rabarber

Libbstickan är inte bara oumbärlig i köket utan har även tillskrivits en rad andra egenskaper. Mycket möjligt har också roten en lugnande och aptitstimulerande verkan, säkert kan den också vara bra mot munsår och blåskatarr. Att den starka lukten skulle skrämma bort sork, vägglöss och huggorm håller vi däremot för mindre troligt, trots att vår Hugos flytt till granntomten märkligt nog faktisk sammanfaller med planterandet av våra båda libbstickor.

Direkt osannolikt är att libbstickan, planterad vid husknuten, skyddar gården från häxor och blixtnedslag och örtens påstådda afrodisiska egenskaper är också ett missförstånd från tysk botten. Det latinska Levisticum blev på tyska till Liebestöckel. Till tyskarnas försvar kan man väl avslöja att även det latinska namnet är en missuppfattning. Ligusticum borde det rätteligen heta eftersom örten härstammar från pestons hemprovins Ligurien – den italienska Rivieran.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar