torsdag 16 april 2009

Signal för vårens cocktailparty

Körsbärskornell Cornus mas låter kanske inte så sexigt men är en förträfflig lignos. Den är härdig långt upp i landet och ställer ytterst ringa krav på jordmån och ljusförhållanden. Vill man ha en buske planterar man den i helskugga. För att få ett upp till sex meter högt träd, sätt den i stället i full sol.

Trots alla sina förtjänster är det främst för sin honungsdoftande vårblomning på bar kvist som körsbärskornellen blivit känd. Det har gjort att trädet numera hamnat lite i skymundan av kejsarolvon och trollhasslar i takt med att dessa blivit allt mer vanliga. Det är dags att ändra på det. Visst är de båda sistnämndas blomning både tidigare och måhända mer spektakulär men körsbärkornellen har förtjänster året om och blir bara snyggare och snyggare med tiden. På ålderns höst får den en ytterst dekorativ stam som flagar på ett platanliknade sätt.

Med tanke på att den även får ätliga bär är körsbärskornellen förvånansvärt okänd. De sötsyrliga bären är vackra och gör sig bra i gelé eller marmelad. Själva föredrar vi dock att använda dem som cocktailbär. Fyll en urdiskad kryddburk med bär och täck dem med din favoritsprit. Inläggningen håller sig hur länge som helst i kylskåpet och är trevlig att nalla ur när man vill pynta sitt cocktailglas – kanske för att fira vid tillfällen som det här – när körsbärskornellen blommar som bäst. Skål!


Körsbärskonellens väldoftande vårblomning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar