fredag 3 april 2009

Blommande fredag: Världens sötaste!


Sötflockeln - Stevia rebaudiana

Just nu blommar dessa raringar för fullt i Arboakticum. Säg är de inte söta? Men så handlar det också om världens sötaste växt - sötflockeln Stevia rebaudiana. En halv tesked pulvriserade söflockelblad ersätter hela 2 dl vanligt strösocker. Till skillnad från aspartam och andra konstiga sötningsmedel känner man heller inte till några oönskade bieffekter. Därför är det mycket märkligt att läskindustrin först helt nyligen fått upp ögonen för glykosiden stevioid, men nu uppger till och med Coca-Cola att man ämnar söta sitt light-blask med denna.

Indianerna i norra Sydamerika använde plantan som sötning och medicin redan när Ottar Vendelkråka lades i hög i Norduppland för 1.500 år sedan. Att det var lite si och så med dåtidens medicin är allmänt bekant, men i det här fallet tycks läkarvetenskapen ge de forna medicinmännen rätt. Sötflockel har visat sig ha en gynnsam effekt mot såväl högt blodtryck, hjärtbesvär och hudåkommor som svamp och acne. Vissa menar även att stevoid motverkar suget efter sprit, tobak, fet mat och andra sötsaker.

Själva behåller vi gärna våra laster och är generellt dåliga på att använda våra örter. Men vi beundrar dem gärna när de blommar!

9 kommentarer:

 1. Fascinerande att få veta lite om detta lite hemliga sötningsmedel. Men det kan väl knappast odlas på friland? eller?

  SvaraRadera
 2. Nja, knappast på friland hos oss - den är ursprungligen från Paraguay ;-). Men sommartid trivs den ju utomhus, som så många andra trevliga köksväxter.

  SvaraRadera
 3. Mycket intressant läsning.. och en ljuvlig söt liten blomma.. Ha en bra helg..Monica

  SvaraRadera
 4. Ojdå, ja det var sött...! :-)

  SvaraRadera
 5. Det var en söt liten blomma och så kan den ge sockerersättning också! Fantastiskt! Tänk så mycket man får lära sig här på nätet!

  SvaraRadera
 6. Åh, är det så Stevia ser ut! Vad roligt att du är med i Blommig fredag och sprider kunskap om denna underskattade växt. Jag hittade steviapulver för några år sedan på internet - tycker det är märkligt att det inte finns i hälsokosten. Men börjar nu Coca Cola använda produkten (istället för det gräsliga aspartamet) så kanske det blir mer lättillgängligt.
  Trevlig helg! /Katarina

  SvaraRadera
 7. Ett lite kul sammanträffande: just idag, i Plantagens annonsblad, annonseras om "nyheten" stevia! 39 kr plantan. Passar bra eftersom stevior är lättförökade men inte alltid så långlivade, så det kan vara bra att passa på. Och ta sen sticklingar vartannat år så har du alltid en egen planta i köket (fast de är lätta att driva upp från frö också).

  SvaraRadera
 8. Intressant, informativt och vackra blommor.
  Trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 9. Tack för intressant info - och vacker bild på den lilla sötingen! =)
  Ha en trevlig helg.
  /Helen

  SvaraRadera