tisdag 21 april 2009

A day at the races - pionloppet

Våren är full av primadonnor som skriker på uppmärksamhet - en dag i trädgården kan lätt bli en smula spattig, där man springer från jordplätt till jordplätt för att visa alla växtvänner sin uppskattning.

Från att snön försvunnit från marken och långt in i juli hörs ett ständigt sorl från pionerna, som med kraft, energi och ett ständigt pockande på uppmärksamhet bökar upp ur marken.


Baletthoppan Paeonia potanini
- nu rödgrön, så småningom knallgula blommor.

Än är det ett tag kvar tills den första pionblomman slår ut i Arboarkticum, men vi njuter minst lika mycket av pionskottens färgsprakande skådespel. Det är svårt att säga vem som är vackrast just nu, men den dubbla dillpionen, Paeonia tenuifolia 'Rubra Plena' ligger alltid bra till. I år har hon fått konkurrens av en nyinköpt rosa dillpion, vars rufsiga skott är klargröna i stället för röda.


OK då, du är fortfarande snyggast, men konkurrensen hårdnar.

Inte nog med att pioner är sagolikt vackra och finns i enormt många skiftande sorter, färger och former - det finns även en uppsjö spännande historier kring pioner som ger dem ett än mer lysande och mytiskt skimmer. Namnet Paeonia har de fått från den grekiska guden Paeon, som var gudarnas läkare. Han gjorde sig till ovän med sin läromästare genom sin framgångsrika läkekonst, och för att klara sig från sin fiende fick han hjälp av Pluto att förvandla sig till en blomma - en pion.

Lite betting till sist: vem blommar först i år? Ska den röda dillpionen sno första plats som vanligt, eller kommer hybriden Claire de Lune göra en vass omkörning på sluttampen? Och var, i fältet bland alla vilda racerpioner, placerar sig herrgårdspionen och bergpionen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar