torsdag 9 april 2009

Z som i zhopping

Med mycket blandade känslor har vi gjort årets första besök på Zetas, den välsorterade handelsträdgården i Kungens Kurva söder om Stockholm. En del av de blandade känslorna före besöket bestod av skräck inför nästa veckas kontoutdrag: på få ställen genom åren har vi saboterat vår privatekonomi så effektivt och så lustfyllt.

Och vi konstaterar att några spår av finanskris och kundbrist finns inte här. Det är dyrt. Dyrare än förra året. Faktiskt riktigt larvigt ibland. Vår föresats var egentligen att ersätta barrträd som den onde Iddi förstört för oss, men alltså... 700 spänn för en liten nutkacypress? Nä vet ni vad. (Vi noterar också att i princip allt vi fått uppätet är markerat som rådjurssäkert i Zetas katalog.)

En snabb och ovetenskaplig besökarstudie de senaste åren tyder också på att stället mer och mer inriktar sig på den köpstarka målgruppen Dyra Trädgårdsdesignfirman AB. Det intrycket brukar förstärkas i kassan, där expediterna allt som oftast tittar konstigt först på vår shoppingvagn och sen på oss och säger "Ähhhhh.... vad är det här? Säljer vi såna?"

Nå, men shoppade vi något då?! Jomen självklart. Trots våra invändningar. Fortfarande går det att hitta spännande saker som passar även vår plånbok eller som bara rakt av är oemotståndliga. Dessutom får man väl erkänna att Zetas faktiskt har ett imponerande sortiment av till exempel magnolior.

En liten kanadensisk fläder fick följa med hem, liksom en knalligt gul skruvpil med fantastisk karaktär (varför har vi inte sett dem förr?). En till magnolia behövdes till sydrabatten, med resultatet att flickmagnolian 'Randy' lades i inköpskorgen. Gruppen flickmagnolior med sorter som 'Susan' och 'Jane' har för övrigt fått sitt namn efter de åtta sekreterarna på förädlingsavdelningen där de togs fram på sextiotalet - charmigt och tidstypiskt!

Och så var det då den lille oemotståndlige. I ett hörn stod lille Goldilocks ensam och kråmade sig och längtade efter beundrare. Inte kunde vi lämna Zetas utan honom?


Goldilocks - japansk gulgrönbarrig silvertall i miniformat.
Dessutom flest etiketter på hela Zetas.

Nu får vi se om det blir något mer besök på Zetas före höstrean. För vi minns fortfarande med rysningar av välbehag förra årets utförsäljning av barr...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar