måndag 31 augusti 2009

Guldkrok

Skördetid – denna besvärliga tid då man förväntas ta till vara det man odlat. Som säkert redan framskymtat är det knappast här som vårt huvudintresse för trädgård ligger. I år är det dessutom rekordmycket frukt, bär och grönsaker som borde omhändertas. För att om möjligt underlätta dessa bestyr och göra det mer lustfyllt inhandlades nyligen en råsaftcentrifug i budgetklassen. Den kom väl till pass nu i helgen när årets rekordskörd av gyllenkroks astrakan bärgades.


Gyllenkroks astrakangrenar bågnade av frukt i år

Resultatet blev inte alls oävet. Den mustade frukten fick en fin färg och doft. Smaken var också betydligt piggare än hos den äppelmust man köper i butik, men saknades det inte något? Den av arboarkticerna som har ett förflutet som bartender började genast experimentera med olika blandingredienser för att förhöja smaken ytterligare. Flera liter äppelmust och åtskilliga dyrbara destillat senare stod vinnarcocktailen Guldkrok på bordet:


Får vi fresta med en Guldkrok?

Det enkla är som vanligt det svåra och det visade sig att gyllenkroks astrakanmust bäst gifter sig med något så simpelt som en rejäl skvätt vanlig mild skotsk blended whisky och några stänk pressad citron. Nästan löjligt simpelt!

4 kommentarer:

 1. Kan ju så här i hemlighet hålla med. Är inte heller så förtjust i skördandet. Har nog förskördat mig i yngre dar. I år får jag dock vila. Mina äppelträd bär nästan inget. Brukar vara så ung vart tredje år. Fast nog gillar vi äppelsaften. Speciellt när den självjäser och blir till champange. Eller chutneyn. Ja, ja...

  SvaraRadera
 2. Hmm... det enda vi fått att självjäsa är en flaska kråkbärssaft. Mousserande äppelmust låter mer lockande. :-)

  SvaraRadera
 3. God kväll kära bloggkollegor!

  Äntligen lite substans i inslagen! Här torkar torkar bären på grund av ointresse för skörd, men ni har ju hittat motivationen må jag säga.

  Tänk så väl gamla erfarenheter från barer kan komma till pass när man minst anar det. Man får ju förstås vara glad över att komma ihåg gamla erfarenheter från barer, men när de väl ramlar in i närminnet igen är det (ibland) riktigt trevligt.

  Med en önskan om en GULDkant på kvällen lämnar jag er att icke förtorka på en ödslig plats i norduppland.

  /Marit

  SvaraRadera
 4. Du menar att man kan göra något annat än äppelkaka? Förra hösten gjorde jag nog för många äppelkakor och pajer, till slut vägrade ungarna att äta av dem. Och i år är äpplena så många fler...
  Ska fundera på det där med centrifug - verkar ju supersmart! Kanske det till och med kan få mig att gilla whisky =)

  SvaraRadera