söndag 2 augusti 2009

Och så drog vi norröver

Arboarkticerna är på utflykt och tillbringar några dagar i norrländska kustlandskap.

Igår besökte vi Villa Fraxinus utanför Nordingrå, med en viss förhoppning om att få uppslag till ett nytt avsnitt till serien Överskattade besöksträdgårdar. Så blev det inte alls. Villa Fraxinus var ytterst besöksvärt – en fantastisk anläggning faktiskt, där gränsen mellan natur och trädgård samt även inne och ute suddats ut på ett alldeles eget och unikt sätt.


Frodigt på Fraxinus

Arboretum Drafle på Hemsön utanför Härnösand är ryktbart bland alla trädälskare. Det privata arboretet började byggas upp redan på 1800-talet, och har en trädsamling som kan få en arboarkticer att närapå dåna. Anläggningen är fortfarande privatägd, men med ägarens tillstånd strövade vi några timmar i parken, ständigt suckande av hänförelse, avundsjuka och kanske delvis chock. Drafle är obeskrivligt stort och innehållsrikt.


Imponerande på Drafle

Frågan är dock om inte gårdagens höjdpunkt ändå var trädgårdsamatörernas årliga växtmarknad på Nordviksskolan utanför Kramfors. Att detta evenemang skulle gå av stapeln just då vi passerade upptäckte vi av en slump bara häromdagen, och lyckan var fullständig. Vad är väl en semesterresa utan ett bagageutrymme och baksäte överlastat med nya växter? Vi rekommenderar detta evenemang varmt för alla som har liknande böjelser.


Folkligt i Kramfors

3 kommentarer:

  1. Det ser verkligen ljuvligt ut! Och en växtmarknad är inte heller helt fel. Jag hoppas att ni fick med er många spännande växter, som vi får läsa mer om framöver! :)

    SvaraRadera
  2. Impressive is the right word! Fabulous gardens... and I love how you put it... "where the boundary between nature and garden as well as inside and outside become blurred in a very special and unique way." If it is translated correctly. Lovely!

    SvaraRadera