fredag 7 augusti 2009

Blommig fredag: Kalebass

Bland pumpornas och squashens gula blommor finns det just nu vita släktingar som piggar upp det enahanda intrycket. Det är kalebassen, Lagenaria siceraria, som blommar.


Igår...

Kalebass är ett egendomligt ord som vi fått via franskan. Möjligen är det från början ett indiskt ord eftersom det tros vara där som kalebassodlandet först tog fart, för tusentals år sedan. Idag odlas den inte minst i tropiska Afrika, där omogna kart äts medan fullvuxna frukter torkas för att bli bland annat förvaringskärl, lampor och musikinstrument.


...idag...

Trots den exotiska kopplingen går kalebassen som synes att odla på friland i Arboarkticum, åtminstone anständiga somrar som den här. Ja, den är faktiskt mer hemtam i vårt land än så – faktum är att kalebassen är något av det svenskaste som finns!


...och redan i morgon

Det latinska namnet på kalebassen är cucurbita, vilket ordagrant betyder ”en sorts pumpa” och är ett begrepp som bland annat förekommer i bibeln. Via de tyska bergsmännens tolkning kürbis kom så ordet kurbits in i dalfolkets vokabulär. Och resten är som vi alla vet historia.


Ser ni kalebassen?

Från att ursprungligen ha avsett den bibliska växten, som säkert ingen dalkarl eller -kulla då hade sett med egna ögon, har ju kurbits med tiden blivit själva namnet på det svenskaste av allt allmogemåleri, de stiliserade blomsterdekorationer som numera pryder allt från pottskåp och dalahästar till träskor och väggalmanackor. Indierna hade säkert blivit förvånade!


...eller flaskkurbitsen, som är det svenska namnet

Läs fler bidrag till Blommig fredag hos Katarina på Roses and Stuff.

15 kommentarer:

 1. Hmm, intressant! Och själv blomman var ju jättefin, den ser ut lite som en skrynklig bomullsservett... :-)

  SvaraRadera
 2. Å, för mig som inte gillar gult och som tycker att squash- o gurkblommor skämmer lite så är ju det här ett möjligt alternativ. TAck för tipset!

  SvaraRadera
 3. Kalebassen , namnet har jag hört, men jag skulle inte ha kunnat pekat ut blomman. Vad vacker den är. Vita blommor är så fina. Den är som en daglilja, vaknar till liv, slår ut och vissnar. /Amanda

  SvaraRadera
 4. Mmm
  Kul fakta du levererar med fina foton.
  Trevlig Helg!
  hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 5. Tack för att du delar med dig av din kunskap. Nu kan jag en hel del om kalebassen!

  Så vacker både blomknoppen och blomman är!

  SvaraRadera
 6. The flower reminds me of a petunia (without the deep throat)... interesting story. I would think the plant would spread quite a bit... look forward to seeing the fruit 'gourd' or Pumpkin. Enjoy your weekend!

  SvaraRadera
 7. The photo of the white bloom is mesmerising!

  SvaraRadera
 8. Det visste jag inte (heller)! Urkul koppling, och en minst sagt intressant omväg.

  SvaraRadera
 9. Kul berättelse om kurbitsen,jag kan konsten att måla den.. ganska bra(eget beröm kan lukta illa)mer sånt!:)

  SvaraRadera
 10. Härlig blomma, och den blir ännu mycket bättre med sin intressanta bakgrundshistoria.

  SvaraRadera
 11. Kalebass minns jag att jag har sett någon gång som barn. Häftig är den! Kul att läsa din berättelse. /Anette

  SvaraRadera
 12. Från Kalebass till Kurbits...väldigt intressant! Ja, hela växten är intressant och jag blir sugen på att försöka odla den själv. Vad blir det av frukterna? Skålar?
  Katarina

  SvaraRadera
 13. Vi gör nog som afrikanerna.
  De små äter vi som zucchini.
  De stora och träiga torkar vi väl.
  Dennis har lite försynt anmält att han vill ha en ny sommarholk. Det låter som ett snickeriarbete till och med vi klarar av - bara borra ett hål i en kalebass.

  SvaraRadera