måndag 10 augusti 2009

Kortlivat i blått

Ettåriga sommarblommor har aldrig spelat någon huvudroll i Arboarkticum. Det står på något sätt en air av tagetes och petunia kring uttrycket ettåring – i vår värld knappast något positivt. Lite pliktskyldigt har vi ändå förodlat lite luktärter och pillat ner lite blomsterfägring bland grönsakerna, men något större engagemang har vi aldrig känt.

Kanske kan det bli ändring på det framöver, för under dagens morgonpromenad fick vi erkänna att just annuellerna stod för en ovanligt smaskig revy. Särskilt de blå blomstren visade sig från sin tjusigaste sida och tycktes ropa ut att de minsann var värda allt pyssel och besvär, trots sin korta levnad.

Blomman för dagen har vi alltid klängandes vid ytterdörren - skiner inte solen knyter knopparna surmulet ihop sin nuna, men en solig morgon som denna får man njuta de färgsprakande blommorna:


Ipomoea 'Knowlian's Black', med sedvanlig accessoar
bestående av blomfluga

En heliotrop måste man alltid ha i kruka utanför ytterdörren för att kunna njuta ordentligt av den starka parfymerade doften då man går förbi. Rasande stilig är den ju också! Egentligen är den ingen riktig ettåring, utan en flerårig medelhavsbuske. Månne går den att övervintra inomhus?


Heliotropium arborescens - på svenska kallad blodsten
- både snygg och väldoftande

Den här sommarastern visade plötsligt sin svala skönhet bland en massa grälla rosa rosenskäror:


Sommaraster, Callistephus chinensis,
Lady Coral Light Blue?

Vi har inget minne av att ha sått den, men i Plants of Distinctions katalog är astern Lady Coral Light Blue förkryssad. Nå, man kan inte komma ihåg allt. En tjusig dam är det i alla fall.

I köksträdgården finns några av de blåaste favoriterna. Blå snokört går utmärkt att direktså ganska tidigt och blommar 6-7 veckor senare. I år har den fått bli en fin kantrabatt mellan lök och kronärtsskocka:


Blå snokört, Echium plantagineum
'Blue Bedder' från Impecta

Allra vackrast idag var ändå blåmåran, även den från Impecta. Katalogbilderna av den här alldeles underbara lilla växten var knappast rättvisande, men av någon anledning sådde vi den ändå. Här är vår morgonbild på detta ljuva, blå överflöd:


Asperula orientalis 'Blue Surprise'

3 kommentarer:

  1. Snokört och blåmåra - det får jag komma ihåg till min sommarblomsrabatt som jag har för mig att skaffa nästa år. (Alla dessa planer...)
    Eva

    SvaraRadera
  2. Those lovely blues may be short lived but well worth any trouble... gorgeous blooms and photos! My garden is quiet for lack of any annuals this year!

    SvaraRadera