fredag 28 augusti 2009

Blommig fredag: Gröna Lyktan, eller – årets konstigaste blomma

I den för året relativt blommiga Köksträdgården har den ena bortglömda ettåringen efter den andra visat nyllet. För det mesta har minnesdimmorna lättat en aning så småningom, så att vi åtminstone återvunnit kunskapen om namnet – och till slut oftast även minnet av vad det varit för eftersträvansvärda egenskaper hos växten vi velat ta del av.

Vi kan dock inte alls minnas eller ens förstå hur det kommer sig att vi har en hel rabatt av denna rent ut sagt JÄTTEKONSTIGA blomma:


Gröna Lyktan har kraschlandat i Arboarkticum

I väntan på att namnet skulle behaga ta form igen i våra stackars överlastade minnesbankar döpte vi växten till Gröna Lyktan (kanske även med förhoppningen om att den skulle visa sig äga superhjältekrafter eller åtminstone några lagom läkande egenskaper som skulle kunna rendera den en uppgradering till Örtagården). De senare förhoppningarna kom dock helt på skam, åtminstone hitintills, men vad gäller artbestämningen hittade vi till slut den hopknycklade påsen från Impecta med namnet Musselsyska, Molucella laevis.

Däremot går vi fortfarande totalt bet på att begripa varför vi odlat sådana mängder av denna i och för sig riktigt skojiga växt. I Impectas katalog klassas den som ”omtyckt för vackra vinterdekorationer”. Jomen tjenare. Den som känner oss vrider sig förmodligen halvt fördärvad av skratt inför fantasibilder av arboarkticer i färd med att arrangera torkade blommor i små arrangemang. Att detta skulle inträffa är förmodligen mindre sannolikt än att musselsyskan faktiskt ska visa sig vara en intergalaktisk rymdsuperhjälte.


Gröna Lyktan spanar efter rymdskurkar från
en hemlig plats i köksträdgården.

Läs fler bidrag till Blommig fredag hos Katarina på Roses and Stuff.

15 kommentarer:

 1. Men den är så läcker! Måste vara fin i samplanteringar. Doftar den?

  SvaraRadera
 2. Aliens?
  Tack för kommentar på mitt inlägg om jordärtskockan. Det verkar ju vara bra att jag har odlat den i en pallkrage, om den nu skulle få för sig att hålla sig kvar till nästa år och dessutom kanske FÖRÖKA sig. Mums, men det kan tydligen bli för mycket av det goda.
  Ha en skön helg! Kram Eva Linnea

  SvaraRadera
 3. Katarina: att säga att den doftar är väl att ta i, men det står som en doftton av grönsallad kring den när man hanterar den - så på så sätt passar den ju bra i köksträdgården ;-)

  SvaraRadera
 4. Märklig! Ser ut som om den lyssnar - mycket. Eller snart ska larma om märklig ting med mistlursstyrka.

  SvaraRadera
 5. Bra där - vi döper genast om den till Gröna Mistluren!

  SvaraRadera
 6. Ja, den ser kul ut!
  Kanske snygg att sätta ihop med andra blommor i arrangemang?...
  TREVLIG HELG!
  hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 7. Tycker den är läcker men jag gillar gröna blommor. Har försökt så den en gång men det var innan vi gödslade upp jorden så det blev inte mycket av den.
  Trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 8. Blomman ser ut att ha öron eller högtalare runt hela stjälken. Undra med vem den har kontakt?! Hur som helst är grönt skönt en märklig blomma vackra ådrade blad. Den fyller en plats i din trädgård. /Margareta

  SvaraRadera
 9. Det är en musselsyska,så grön och ovanlig.

  SvaraRadera
 10. Men visst är det trevligt med lite annorlunda växter i trädgården - även om man inte kan namnen på dem eller kommer ihåg varför den finns just där... Men det vet du ju nu! Den kan nog vara fin med sin gröna färg tillsammans med andra mer färgstarka!

  SvaraRadera
 11. Here we call your 'Green Lantern' ... 'Bells of Ireland'... I do love the smell and have used it many times in flower arrangements... many years since I have grown it though... a lovely shade of green! I suppose it is a bit odd in appearance.

  SvaraRadera
 12. Heisann!

  Hyggelig gjensyn med denne grønne blomsten. Jeg hadde en frøpakke Green Lantern med meg hjem fra Skottland for en del år tilbake. Som så mye annet vokser den ikke her mer...derfor er det ekstra fint å se den igjen på bloggen din!

  SvaraRadera
 13. Hihi.. rolig blomma och ett härligt inlägg.. gillar jag minsann .. kanske kan du stå på torget hemma o sälja dem med Impectas lilla text framför er.. vid 1:a advent eller så.. *flin*. Ha en skön helg/Moa

  SvaraRadera
 14. övelastad minnesbank - den var fin, man får vara glad så länge ingen går in och trycker på "delete" !!

  SvaraRadera