onsdag 5 augusti 2009

Norrländska plantskolor - "he jer som eljest"

Vår Norrlandsresa är över. Inte oväntat blev bilen, som vanligt efter en semestertripp, full av märkliga växter. För den som undrar kan vi upplysa att de besöksvärda plantskolorna utmed Norrlandskusten är få och generellt dyra. Trots det finns det åtminstone två som vi kan rekommendera, då dessa erbjuder ett utbud som på flera sätt skiljer sig från det man hittar i övriga landet. En gissning är att Norrlands tuffa klimat har tvingat plantskolorna att anstränga sig lite extra och snegla åt andra håll än de gängse för att kunna erbjuda ett intressant sortiment.


Dags för ett nytt gruppfoto, denna gång ett gäng från Norrland

Till skillnad från södra Sverige, där danska, tyska och holländskt uppdrivna växter är standardvaror i handelsträdgårdarnas sortiment, hittar man i norr ofta buskar och träd med ursprung Ryssland, Kanada, Norge, Finland och Island. Det bör betonas att dessa växter inte på något sätt är sämre än de som erbjuds längre söderut, bara annorlunda och vanligen mer härdiga, åtminstone hos oss i zon 4. Vissa av växterna skulle nog däremot få svårt att trivas utan rejäla vintrar. Det är inte allt som fungerar bättre ju längre söderut man kommer – lagom är bäst!


Typisk grej man nästan bara hittar i Norrland
- Kamtjatkafläder (Sambucus kamtschatica)

De två plantskolor vi vill pusha lite extra för är Hansskogs med butiker i Umeå och Tavelsjö samt Rydlinges i Södra Tuvan, strax utanför Skellefteå. Medan Hansskog har ett brett och intressant sortiment hela sommaren bör man om möjligt satsa på att besöka Rydlinges så tidigt som möjligt under säsongen. Det är då de specialimporterade grejerna går åt. Men talar man med den genomsympatiske föreståndaren Curt Rydlinge kan det hända att han även senare kan plocka fram någonting rart ur gömmorna från området bakom staketet märkt ”Endast personal”.


Rolig raritet från plantbytardagen i Nordvik
- världens påstått minsta rönn (Sorbus poterifolia),
som mest 30-40 cm hög.

3 kommentarer:

  1. Norrland är ju stort, halva SVerige liksom, här hos oss i Hudiksvall har vi ett par som inte är så dumma. Hade gärna bjudit på kaffe!

    SvaraRadera
  2. True plant hunters... well at least you do not have to hike up mountains in faraway lands to discover some new treasure. Having good nurseries along the way of your vacation route is a great advantage. May all your new plants grow well and multiply!

    SvaraRadera
  3. Oh and by the way... I do so enjoy having google translate... though I know it is a stretch I do get the gist of what you are all saying... knowing your words are more poetic!

    SvaraRadera