lördag 15 augusti 2009

Nya plantpinnar


Några av våra nya keramiska plantpinnar

Vi har blivit hemskt förtjusta i de här trevliga plantpinnarna med oväntade budskap. De tillverkas av en lokal keramiker vid Leufsta bruk här i Norduppland. Med stor säkerhet kommer därför våra trogna läsare att stöta på dessa och liknande skyltar lite då och då i framtiden. Varför inte börja genast?


Vem har sagt att inte svinmållan
förtjänar en egen skylt?

Svinmållan, Chenopodium album, var troligen en av de allra första växter som våra förfäder tog upp i odling. Arkeologiska utgrävningar har visat att detta skedde redan under stenåldern. Efter några dystra århundraden, då svinmållan på sin höjd nyttjats som nödföda, har den nu kommit att skönja en smärre renässans. Allt fler har på senare tid upptäckt att mållan är både nyttigare och godare än sin nära släkting spenaten. Inte minst har stjärnkrogarnas nymornade intresse för vildplockade ”alternativa smaker” från den svenska naturen bidragit till detta. Undrar hur länge det dröjer innan någon krögare vågar komponera en meny med maskrostema?

9 kommentarer:

 1. God morgon! Jag har våndats och funderat över det här med skyltar. Målet var att märka rubbet. Så blev det inte.

  Nu i augusti har jag märkt, att ingen märkning skapar överraskningseffekter i trädgården. På flera ställen har det dykt upp växter som jag har glömt bort. Om detta är en krass påminnelse om att jag är glömsk så bortser jag från detta och njuter av att hitta "nya" växter.

  Finns det någon trevlig hemsida där man kan beställa dessa snyggskyltar?

  /Marit

  SvaraRadera
 2. Du får göra som vi och skapa kartor och tabeller över alla delar av trädgården. Utan dessa skulle vi vara helt lost.
  Tyvärr tror jag inte keramiktanten har någon hemsida. Vi vet inte ens vad hon heter. Men i och med att vi nu gjort reklam för henne kanske hon har en helt ny lukrativ marknad som som väntar henne. Risken är väl att det nuvarande skyltpriset 20 kronor (löjligt billigt för riktigt hantverk) då kommer att skjuta i höjden. Skynda fynda!

  SvaraRadera
 3. Skulle jag beställa en märkpinne för varje ogräs här så har hon snart utkonkurerat Plantaget och dom andra stora firmorna :)Kan ju alltid dubbla beställningen med pinnar av slaget " ingen aning". Få henne ut på nätet :)

  SvaraRadera
 4. Haha, underbara! Ett gäng "Har ingen aning" skulle komma väl till pass här...

  SvaraRadera
 5. Vilken ide,gillar verkligen att även ogräset kommer ut med skyltning,mera sånt.

  SvaraRadera
 6. Haha... sent ska kommentaren komma! Själv drabbades jag av tillfällig dykslexi av era skyltar vilket leder mig in på roliga avvägar. Svinmålla på skylten - Synvilla i min lilla söta hjärna. Snälla... beställ gärna ett par skyltar med Synvilla till mig av er kära keramiker. [Ojoj.. vad jag roar mig själv bäst :)]

  SvaraRadera
 7. Synvilla! :-D Det är faktiskt ett jätteroligt förslag! Undrar om någon av örterna i vår Örtagård är tillräckligt hallucinogen för att vara en passande växt för en sån plantpinne?

  SvaraRadera
 8. Fast jag kan tänka mit att sätta skylten till vilket ogräs som helst :) Alltid lurar man nån!

  SvaraRadera