måndag 17 augusti 2009

En nyttig läxa

En väsentlig del av lördagen tillbragtes på de mellansvenska STA-kretsarnas plantbytardag i Hågelbyparken i Botkyrka. I ärlighetens namn var evenemanget inte tillnärmelsevis lika bra som det vid Nordviksskolan, utanför Kramfors härförleden, men som vanligt handlade vi ändå alldeles för mycket. Det är så svårt att låta bli när man plötsligt konfronteras med mastixbuskar, skogsalpklockor och vitbrokiga parkaralior, för att nu bara nämna några fynd. Vi lovar att återkomma till dessa raringar inom en överskådlig framtid.


Jaha, dags för en sån här bild igen, denna gång fynd från Hågelby

Först måste vi dock se till att få fynden från Norrlandsresan i jorden. Åt denna plikt viktes i princip hela söndagen, och då hann vi ändå bara plantera en bråkdel av plantorna. Tur vi har semester en dryg vecka till.

Det handgripliga närmandet till Norrlandslignoserna bidrog också till en nyttig läxa: vi måste bli bättre på att studera de vetenskapliga namnen på plantorna vi köper. Nu visade det sig att vi fått med oss två exemplar av Abies lasiocarpa hem till Norduppland. Den ena köpte vi av Bispgårdens Trädgård som en ”korkgran”, den andra hittade vi på Hansskogs Plantskola som en ”berggran”. Till vårt försvar kan väl också anföras att de båda granarna till det yttre är mycket olika för att vara av samma art.


- Vi är lasiocarpor allihopa!! (berggran t.v. och korkgran t.h.)

Eftersom utrymmet i Pinetet börjar tryta borde vi väl om vi var smarta byta bort den ena på nästa plantbytardag. Men nu känns det redan som vi fått en relation till båda ädelgranarna och sina vänner byter man väl inte bort? Nej, det blir allt att plantera ut båda lasicarporna och det är förresten säkert bara bra med en stående påminnelse om att vara med noggrann med latinet framgent.

4 kommentarer:

 1. Ja, visst är det svårt att hålla det där mantrat "men idag ska jag inte köpa något". Det är väl tur, annars skulle trädgårdslivet bli tristare.
  Eva

  SvaraRadera
 2. Men det är ju så kul! Att handla plant alltså. Och hos er blir de ju så väl omhändertagna och införlivade i själva trädgårdsfamiljen.

  SvaraRadera
 3. Er kommentar bevisar, till min glädje får jag väl lov att tillägga, att det iallafall finns några som läser bildtexterna. Hrmmm var ska jag nu gömma obekväma sanningar? /Ruben

  SvaraRadera
 4. I buy too much and then take far too long to get plants and shrubs in the ground. Decisions Decisions... too easy to buy! Good luck with your planting... not sure with the translation but your photo suggests perhaps you have a duplicate?

  SvaraRadera