tisdag 4 augusti 2009

Baggböles kosmopolitiska djungel

Vid Baggböle herrgård, 1 mil väster om Umeå, ligger Arboretum Norr. Här, intill Umeälvens strand och utmed rasbranterna mot vattnet, möts Europas, Asiens, Östra och Västra Nordamerikas skogar, bekvämt samlade intill varandra. Vi strosade nyfikna in i Europa och stapplade nöjt häpna ut från Stilla havskusten tre timmar senare, efter att ha mött ett av de trevligaste och mest välskötta arboretum vi någonsin besökt (och det börjar bli en rejäl samling vid det här laget).


Inget baggböleri här inte

På näthinnan finns fortfarande bilder av de kraftiga mörkgröna bladen på de fantastiska katsurorna intill älvkanten, de kritvita stammarna på kamtjatkabjörkarna och de största gulbarkiga häggar vi någonsin sett. Men kanske är det starkaste minnet ändå vandringen genom skogen med majestätiska trädkronor högt ovanför och en frodig undervegetationen av ormbunkar på marken, där man tog sig fram på stabila spänger och rejäla trätrappor i branterna och periodvis kände sig som en besökare i en helt annan värld – och kanske en helt annan tidsålder.


Kamtjatkabjörk, Betula ermani,
gör sig bra mot en norrländsk älv

Visst fanns det träd och buskar även här som hade sett sina bästa dagar, men inte värre än att det snarast förstärkte intrycket av en naturlig skog. Det enda vi möjligen saknade var en komplett guide till trädbeståndet – men ryktet säger att en sådan håller på att tas fram. Tills vidare har man som besökare i alla fall tillgång till välskrivna informationstavlor om många av de olika trädslagen.

Det är många mil mellan Arboarkticum och Arboretum Norr, men vi är helt säkra på att vi kommer att återvända dit så ofta vi kan.

1 kommentar:

  1. Wonderful Post! To be walking among such a diversity of fabulous trees. Love the way you put this... or did you... the translation can be so off at times..."On the retina are still images of the strong dark green leaves ".

    SvaraRadera