tisdag 1 juni 2010

Månadsbilden nummer 5: Stopp!

Äntligen med gröna tapeter

För bara två månader sedan låg snön i Sänkan, och för en månad sedan hade precis lunddockan börjat visa sina blad. Och nu är den redan överblommad! Det är även den japanska gula vallmon, alla pulsatillorna, kungsängsliljorna och sedan länge den röda nunneörten.

Märkligt. Först tillbringar man så många vintermånader med att försöka skynda på tiden, och så plötsligt kastar man sig på bromsen och skriker STOPP! Man borde bli bättre på att leva i nuet.

I just detta nuet kan man ligga på en filt på gräsmattan och viska med guckuskon, med syréndoften hängande tung i luften. Det är stort.

Tsch tsch...

Om man sedan kryper runt rabatten kan man även få sig en pratstund med de lite mer högljudda i perennsamlingen, till exempel den kinesiska klockvivan, Cortusa Matthiola, dvärglewisian, Lewisia pygmaea, (frösådda båda två!), lönnbräckan, Mukdenia rossii eller den fåfänga kinesiska vivan, Primula sinensis.

Mukdenia rossii - eller alter egot Aceriphyllum rossii

Lewisia pygmaea - liten och rar, allas favorit


Primula sinensis rodnar klädsamt

Med träd och buskar går det fortfarande lite trögt. Magnoliorna har stått och stampat i veckotal, men har gröna skott långt ut på kvistarna även det går lite sisådär med blomningen. Fagerlönnen och gyllenlönnen har fått några grenar tillbakafrysta, men ser ändå hyfsade ut. Precis intill fotograferingsplatsen står jättearalian, Kalopanax septemlobus, och grinar stolt med nyutsprungna blad och jätteknopp i topp.

Kaxig!

Att sedan gräsmattan har stora bruna fläckar efter vildsvinens angrepp i höstas bryr vi oss inte om. Vi har så mycket att prata med guckuskon om och hinner inte hänga upp oss på petitesser.

3 kommentarer:

 1. Oj, vad vackert ni har det. Kul med en sommarbild från er trädgård. Ser fram emot fler sådana framöver:)
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 2. Å vilken trevlig plantering med gröna tapeter! Jag blir riktigt inspirerad.
  I väntan på grävskopan som ska böka upp en hel norrabatt, ett stenparti och en halv gräsmatta för att ordna den slutliga lösningen på alla våra avloppsproblem. Många nya planteringar kan det bli.

  SvaraRadera
 3. Men så rara kommentarer från er! :-)

  Skönt att höra att Tant Grön orkar tänka positivt kring uppgrävningen. Men faktum är ju att ibland längtar man nästan efter en grävskopa som skulle kunna ge en möjligheter att börja om från början på vissa ställen (även om man förstår att det inte är så kul när man inte fått välja grävstället själv).

  SvaraRadera