måndag 21 juni 2010

Det härna med Internet.

Nätet är en fantastisk källa till kunskap för den trädgårdsintresserade. Mer och mer använder vi datorn i stället för bokhyllans innehåll för att söka information om allt som växer - och inte växer - i Arboarkticum. Odling har onekligen blivit enklare sedan man fick möjligheten att ta del av den enorma informationsmängd från både proffs och amatörer som Google tjänstvilligt plockar fram med hjälp enbart av några enkla tangenttryckningar.

Men ibland. Ibland alltså. Ibland blir det bara fel. Man bör nog regelbundet orka ifrågasätta all denna information, och påminna sig själv om att det ofta är just ogranskad information det handlar om, och inte nödvändigtvis, i alla situationer, fråga om korrekta fakta och fläckfri kunskap.

Snart Arboarkticums högsta träd?

Ta till exempel den här förtjusande koboltblå penstemon-släktingen som vi köpte som liten bladrosett på Göteborgs botaniska trädgård häromåret. Nothochelone amorosa stod det på skylten, och eftersom det visade sig ovanligt trixigt att hitta någon information om den, var blomningen, plantans första, en förtjusande överraskning. Den bedövande vackra blomman gav ny googlingsenergi, och se här vad vi nu grävt fram ur Internets mörkaste vrår:

Nothochelone amorosa: As they grow, these plants become the size of a tree. <...> This plant in the spring assumes a pink colouring; it is medium in size and can reach 14 m high. It doesn't keep its leaves in the winter. <...> The Nothochelone nemorosa can bear temperatures a few degrees below zero."

Visst hade det varit kul att ha ett 14 meter högt penstemon-träd? Men nåja - man får nöja sig med att åtminstone temperaturangivelsen var felaktig på ett för oss, fördelaktigt vis.

9 kommentarer:

 1. God kväll kära bloggkollegor.

  Det kanske är en mutation från Shop of Horrors ni har bjudit in i er trädgård. Så i helgen när ni kliver ut i trädgården möts ni istället av ett gigantiskt växtmonster där de oskyldiga små blommorna förvandlats till glufsande käkar...Barbro - be aware...

  /Marit

  http://www.whatsonstage.com/blogs/manchester/wp-content/uploads/2008/12/little-shop.jpg

  SvaraRadera
 2. Tänk vilket fantastiskt träd ni skulle ha :=)
  Ja, man ska inte lite helt på allt man läser eller hör. Mitt bästa 'felinköp' var på en amatörväxtmarknad, försäljaren hade frösått en annorlunda Viva som senare visade sig vara en Svart Nysrot.
  Ha en trevlig kväll!

  SvaraRadera
 3. Jamen det vore nåt att skrämma grannen med det! Vi ska hålla tummarna för att du har rätt.

  Marit, tillåt oss även att delge våra ivrigaste gratulationer, så här i efterskott! Tycker det var futtigt av Vickan att tvinga dig dela rampljuset. Hoppas du blev firad ordentligt av de närmaste i alla fall!

  SvaraRadera
 4. Helen: :-D

  Vi ska genast byta skylt på våra nysrötter och skriva "väldigt annorlunda vivor" i stället.

  SvaraRadera
 5. Ja, det här med att alltid behöva konkurrera med kungligheter om rampljuset börjar gå mig på nerverna... :D

  Marit

  SvaraRadera
 6. Alla trädgårdsskribenter borde gå en kurs för att lära sig hantera "fakta" från nätet. Ibland går det åt helskotta och osanningar sprids som löpelden. Men i ditt fall var det väl en felmärkning av självaste Göteborgs Botan? Felmärkningar i plantskolorna är ganska vanliga och ibland blir man överraskad - någon enstaka gång glatt.

  SvaraRadera
 7. Ojdå, vi var visst lite otydliga! Som vi förstår det har Botan gjort rätt - Nothochelone är någon sorts penstemonsläkting och inte något träd. Texten från nätet är däremot komplett uppåt väggarna - den beskriver sannolikt någon helt annan växt ;-)

  SvaraRadera
 8. Det är nog jag som läser otydlig... Så bra att högt aktade Botan sköter sig.

  SvaraRadera
 9. What, "a few degrees below zero". Man är optimist i Norduppland, sannerligen.

  SvaraRadera