tisdag 8 juni 2010

Den förväxlade pionen

Namnet näckrospion brukar felaktigt användas på en doftpion som egentligen heter Bowl of Beauty. Inget ont om den - men någon näckrospion är den inte.

Ska man vara korrekt är namnet näckrospion nämligen reserverat för en alldeles ljuvlig vildart från västra Himalaya, med det botaniska namnet Paeonia emodi. I sommar blommar Arboarkticums näckrospion för första gången - och den är alldeles hänförande. Något vitare än näckrospionernas blommor som flyter i det gröna rabatthavet är svårt att tänka sig. Färgen har liksom en hypnotisk effekt på betraktaren, och vi misstänker starkt att namnet näckrospion har att göra med att pionen i själva verket är en förklädd sjöjungfru, som försöker locka omgivningen med sig ned i något havsdjup med sina trollkonster (vi känner oss dock relativt trygga med tanke på att närmaste havsvik är tämligen avlägsen).

Paeonia emodi - den riktiga näckrospionen

Bladverket är också ovanligt vackert - den friska gröna färgen är en nyans ljusare än de flesta pioners, och knopparna är karakteristiskt spetsiga. Men huvudnumret är förstås när de enkla, lysande knopparna slår ut, likt skira rosor - bara så mycket vackrare.

Utklassar vilken ros som helst


Spetsig pionknopp med den obligatoriska myran

Tyvärr är P. emodi inte alldeles enkel att få tag på i handeln. Det kan man tycka är lite märkligt, eftersom vi uppfattar den som frisk, lättodlad och blomvillig - men de vilda pionerna har väl inte riktigt fått sitt genombrott i svenska trädgårdar, där doftpionerna sedan länge regerar (som sagt, inget ont om dem, men varför välja?). På Wikipedia kan man visserligen läsa att näckrospionen trivs bäst i varma lägen, men det är väl som vanligt: bara man låter bli att berätta för växterna att de förväntas frysa, så frodas de ofta fint ändå, trots sin kylslagna hemvist.

7 kommentarer:

 1. Fantastisk vacker Pion, den ska jag absolut hålla utkik efter både på växtmarknader och i butiker.

  SvaraRadera
 2. Hej Helen! Vi köpte vår rotbit på Tradera för några år sedan - där kan man ju hitta både det ena och det andra :-)

  Kul att hitta din fina blogg förresten - la genast till den i Google Reader - många jätteroliga perenntips!

  SvaraRadera
 3. Så vacker näckrospion! Och den obligatoriska myran är ju hur charmig som helst. Måste självklart leta upp en äkta näckrospion, och jag lovar att inte berätta för den att den förväntas frysa. Jag har snöat in litegrann på pioner i år, men inte hunnit med att skaffa mer än ett par stycken nya. Jag såg en sidenpion hemma hos Monne på Alen trädgård på Tjörn och blev helt förlorad. Och då blommade den inte ens. Tradera alltså?!

  SvaraRadera
 4. Japp, på Tradera i piondelningstider (sensommar och höst) brukar man kunna hitta en del ovanliga saker - men man får hålla i sig så att man inte rycks med och betalar överpriser! Det är lätt hänt när man hittar saker från sin önskelista.

  SvaraRadera
 5. Jädrans, den vill jag ha!

  SvaraRadera
 6. Den finns just nu att beställa på pion experten.

  http://www.pionexperten.se/

  SvaraRadera