onsdag 16 juni 2010

Överskattade besöksträdgårdar 6: Görvälns slott

I tjusiga färgbroschyrer från Järfälla kommun och på andra platser har Görvälns slott med sitt arboretum och örtagård prisats högt på senare tid. Vi kommer inte att stämma in i hyllningssången.

Görväln ligger förvisso fantastiskt vackert i ett sagolikt naturreservat och rekreationsområde just intill Mälarstranden varför herrgården nog ändå får sägas leva upp till sitt primära syfte. Det så kallade slottet är nämligen främst att betrakta som en av alla dessa konferensanläggningar i Stockholmsområdet som utger sig för att vara särskilt romantiska, ety man erbjuder weekendboende med egen fruktkorg på rummet.

Den smakfullt (?) inredda Silversviten på Görvälns slott

Men nog om detta. Nu ska det handla om träd och örter. Eller rättare sagt, det ska det inte. Örtagården intill parken är faktiskt den minst sevärda vi någonsin sett – vilket i sig är en bedrift. Den är inte bara skrattretande misskött, den är faktiskt nästintill obefintlig. Visserligen sitter det kvar några påkostade plåtskyltar i det höga ogräset innanför berberishäckarna, men de växter som skyltarna nämner tycks inte ha funnits här på länge – nej faktiskt nästan ingen av dem.

Görvälns örtagård som den ter sig idag

Ett liknande problem brottas det lovprisade arboretet med. Antingen har vintern varit hårdare här än någon annanstans i vårt land eller annars handlar det rätt och slätt om falsk marknadsföring. Nära hälften av de sevärda trädarter som finns beskrivna på kartan saknas numera. Flera av dem som faktiskt återstår är vidare ganska illa åtgångna och märkligt dåligt uppskyltade. Det sistnämnda är kanske ändå lika bra för den information man under stundom ger besökaren är mest förvirrande. Till exempel torde man vara ganska ensamma om att betitla den västamerikanska hemlocken, Tsuga heterophylla, kort och gott som kanadensisk gran!

Kan man bara uthärda skylinen från den fruktansvärda förorten Kungsängen, hotande nära, rakt över stäket, lämpar sig Görvälns slott väl för en badpicknick eller en fruktstund i dubbelsängen, men åk för guds skull inte hit enkom för att se parken. Bara i närområdet torde minst ett dussintal platser vara betydligt mer sevärda – åk dit i stället.

6 kommentarer:

 1. Jag skäms över min kommun! Varje år görs det reklam för "Konst i Görvälns slottspark". Har tänkt många gånger, stackars de som faktiskt tar sig dit. Kör man på bensin är det definitivt inte värt pengarna. Den så kallade örtagården, var fin första året efter anläggandet, men sedan har den förfallit mer och mer. Men vi har iallafall ett bra Bibliotek! ;-)
  /Ruben

  SvaraRadera
 2. Det låter absolut inte som ett ställe jag tänker lägga bensinpengar på, ehuru jag kör på etanol, så då heter det väl etanolpengar??
  Tyckte dock, att sängen var praktfull, helt i min pråliga smak:)
  //Camilla

  SvaraRadera
 3. Gott så Ruben!
  Då slår ni ju i alla fall Tierp med hästlängder. Här har vi aldrig hört talas om att det skulle finnas något bibliotek - och varför skulle det? Förmodligen är det bara prosten som kan läsa och han har redan alla skrifter han anser sig behöva.

  Ojoj Camilla, vi vet inte riktigt hur vi ska tackla detta. Hör av dig om du behöver någon att prata med... ;-)

  SvaraRadera
 4. Sorry, men jag gillar sängen jag med. Frukstund i den, med monsieur C, hade jag inte tackat nej till. Nej hade det däremot absolut blivit för en promenad i örtagården. Hualigen!!
  C.

  SvaraRadera
 5. Jag vill i detta forum passa på att berätta om de förbättringar som är planerade för Görvälns park. Ny och kulturhistoriskt bättre belysning planeras samtidigt som det pågår en kulturhistorisk utredning. Vi har bland annat, med hjälp av en karta från 1701, identifierat en körsbärsträdgård som tros ha sitt ursprung i Elsa Elisabeth Brahes 1600-talspark. Utmed Görvälndiket har vi också hittat murar i terrängen som kan vara från samma tid. Vi planerar att förtydliga dessa historiska spår från 1600-talet genom borttagning av vegetation och och synliggöra dem för Görvälns besökare.

  Vårt arboretum är viktigt och vi håller på att inventera vad som finns kvar i anläggningen och i vilket skick växtmaterialet är. En ny trycksak med en uppdaterad trädplan ska förhoppningsvis ge en bättre bild av arboretet. Kompletteringar med nya spännande växter och träd ingår även i projektet.

  I samband med nämnd parkutredning har det framkommit att det inte är lämpligt att anlägga den boulebana som varit på förslag att placeras innanför häckarna i den nu nedlagda rosengården. Mikroklimatet på platsen är missgynnsamt, vilket gjort att de flesta rosor frusit sönder och den på 1980-talet anlagda rosenträdgården revs. Fortfarande står örtagårdsdelen kvar men då de häckar som omger örtagården och den rivna rosgården är i ett sådant skick att omfattande åtgärder skulle behöva vidtas för att få anläggningen i ett presentabelt skick planeras rivning under hösten 2010. Ytterligare en anledning som talar för att örtagården ska tas bort är att dess placering, utformning samt val av växter uppfattas som ett alltför avvikande inslag i den 1800-talspark som omgärdar huvudbyggnaderna.

  Målet är att i framtiden kunna erbjuda en vacker och spännande park med nya inslag som lever upp till de förväntningar som skapas av oss och av andra publicerad information.

  Med vänlig hälsning

  Kerstin Sköld
  stadsträdgårdsmästare

  http://www.jarfalla.se/templates/page____32645.aspx

  SvaraRadera
 6. Tack för din långa och utförliga kommentar, Kerstin. :-)
  Det är mycket glädjande med professionella trädgårdsmänniskor som tar sin uppgift på allvar och dessutom förstår vikten av att berätta om det.
  Det ska bli spännande att besöka Görväln i framtiden. Platsen har onekligen både de geografiska, botaniska och kulturhistoriska förutsättningar att bli en sevärdhet i toppklass.
  Lycka till!!! :-)))
  /A

  SvaraRadera