måndag 7 juni 2010

Präktigt vide

Arboarkticerna har svårt att dölja det faktum att de egentligen är kallhamrade cyniker med föga förhoppningar inför framtiden. Men till och med de måste medge att allt inte blir till det sämre hela tiden. Exempelvis visste få för tio år sedan vad ett praktvide, Salix magnifica, var för något. Nu vet snart alla!

Vilken tur! För denna ytterst härdiga kinesiska salix har ett bladverk som kan ta upp konkurrensen med vilken magnolia som helst och just nu har hon underbara rödgula blomstänglar som kan få de flesta spirbärande perenner att rodna. Se där! Alltid något att glädjas åt. Men passa på, i morgon förvissnar hon redan.

Onekligen aningen mer ekivoka än vanliga videkissar

Men frågan är om inte bladverket ändå är det som smäller högst?

4 kommentarer:

 1. Prakt var ordet - vilka blad! Nu blev jag bukettsugen igen för där skulle en kvist praktvide passa. Men jag ska inte norpa från din...

  SvaraRadera
 2. Ja och knopparna vintertid är inte heller dumma. Makalös växt.

  SvaraRadera
 3. Vilka läckra blad! Jagar ständigt snygga blad till sommarens buketter. Mest blir det hosta och sparris.
  Ha det gott,
  Charlotta
  P.S. Hur går det med myggslukerskan? Får ni vara i fred?

  SvaraRadera
 4. Siouxsie är jätteduktig!
  Utan henne skulle vi knappt kunna vistas i trädgården alls eftersom årets mygginvasion till och med är värre än fjolårets. När helst man än tittar efter har hon massor med mygg i krävan.
  Helt myggfritt blir det dock inte men det beror nog mer på nyss nämnda invasion och att tomten är stor, kuperad och (får vi väl anta) mer buskig än vad som är brukligt, än på myggslukerskan. Ingen skugga ska därför falla på henne.

  SvaraRadera