torsdag 24 juni 2010

Omåttliga. Omättliga.

Större delen av året brukar vi försöka intala oss att det finns någon sorts gräns för flärd och prål. Även om vi inte är några trädgårdsarkitekter av rang, hävdar vi gärna att den goda smaken kräver viss återhållsamhet och eftertanke när det gäller färg, form och yppighet.

I juni barkar det fullkomligen åt pipan med denna påklistrade asketiska attityd. Hela juni pågår det stora pionracet, och allt vad måttfullhet heter kan dra dit pepparn växer. Nu gäller bara ledorden ”mer och fler”, och vi tillbringar vår lediga tid med att nära våra näthinnor med pionernas färgkaskader. Någonstans inom oss viskar en försmädlig liten röst att pioner knappast kan vara riktigt comme-il-faut, men vi försvarar oss med att man i detta vinterbetonade, vitpudrade land får passa på att njuta av prakten medan tid är. Piontiden är kort – redan om några veckor är den över, och vi kan återgå till vår vanliga grönbaserade preferenspalett. Förhoppningsvis har då ögat impregnerats tillräckligt för att klara ännu en helvetisk, färglös vinter.

Paeonia lactiflora 'Blaze'


Paeonia potanini


Paeonia hybr. 'Buckeye Belle'Paeonia hybr. 'Clarie de Lune'


Paeonia hybr. 'Roselette' (med Buckeye Belle i bakgrunden)


Paeonia lactiflora 'Christina' (en av Hermann Krupkes bästa)

5 kommentarer:

 1. Visst kan naturen vid denna tid på året nästan te sig vulgär;) Men VILKA vackra pioner! Jag bara dånar! Håller med om att det i juni-augusti är lika bra att leva efter devisen more is more:)
  Ha det midsommargott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 2. Absolut ska man njuta av Pionernas underbara blommor och färger, en fröjd för öga och själ.
  Trevlig Midsommar!

  SvaraRadera
 3. Hallå there Peony Lovers... (jag liksom hör den gamla soulrösten Leif "Smoke Rings" Anderson i bakgrunden)

  Buckeye Belle! Jag har inte ord för hur cool den är. Autobahnfart upp på önskelistan. Kolla bloggen och se en annan som jag bara måste ha!

  Ha en skön midsommar med många och långa piondrömmar. För det krävs ingen bukett med sju olika sorters blommor under kudden.

  Marit

  SvaraRadera
 4. Eller hur Marit? Precis så reagerade den mest pionälskande av arboarkicerna också när vi såg den första gången. Det är faktiskt den enda pion vi har två ex av. Namnet betyder förresten typ "Cool böna från Ohio". :-) Glad midsommar!

  SvaraRadera
 5. Man må säga, en närmast chockerande färgprakt i edra trakter. Skäms på sig (men passa på att njuta!)

  SvaraRadera