torsdag 10 juni 2010

Sköna Tierps-fröken

I en av rabatterna blommar den fyllda stormhattsranunkeln, Ranunculus Aconitifolium 'Flore Pleno'. Trots sitt ljuva yttre är det här inte någon dam från de finare salongerna. I själva verket är hon endast en enkel släkting till den simpla smörblomman, men har begåvats med ett ovanligt fördelaktigt yttre, trots den övriga familjens... tja, låt oss inte rent ut sagt kalla det tarvliga, men kanske ändå en smula torftiga framtoning.


Skenbart spröd - men med robusta rötter


Flore Pleno, familjens stolthet med sina sköna former och genomskinliga hy, har genom sina yttre företräden nått en viss ryktbarhet. I plantskolan utlovades förtjusta utrop från alla tvåbenta betraktare, och alldeles särskilt från damer i övre medelåldern, om hon skulle beredas en framstående plats i rabatten. Så sagt och gjort! Här är hon, ivrigt väntandes på förtjusta suckar, kamerornas blixtar och gärna även en stilig prins (eller åtminstone en arvtagare till något lukrativt familjeföretag).

Dock återstår ett problem innan hon riktigt kan presenteras i salongerna: ett namn! Ett välklingande stiligt och svenskt namn! Stormhattsranunkel klingar simpelt i öronen på den som hört de engelska namnen "Fair maids of Kent" och "Fair maids of France".

Vi föreslår att den lilla uppkomlingen tar sig namnet "Sköna Tierps-fröken". Borde inte det kunna bringa henne lycka i förverkligandet av framtidsdrömmarna?

5 kommentarer:

 1. Stormhattsranunkel var ett märkligt namn. Var kommer stormhatten in i bilden?
  Jag lägger också min röst på Sköna Tierps-fröken. Hon ser faktiskt lite skolfrökenaktig ut, med sin rentvättade och prydliga uppsyn. Och hon kan säkert traktera en tramporgel om så skulle behövas.

  SvaraRadera
 2. Ah, du har fångat hennes karaktär på pricken! Stärkt blus, randig kjol och tramporgel - exakt!

  Det där med stormhatt har visst med utseendet på bladen att göra.

  SvaraRadera
 3. Kanske EKH Tierpsprinsessan med Ockelboprinsen i tankarna. Eller gjorde jag bort mig nu? Tierps-fröken är jätterart och man slipper skandaltidningarna.

  SvaraRadera
 4. Ulla vi tror du har helt rätt. Häromdagen hittade vi henne med Aftonbladets bröllopsbilaga i näven, och nog såg hon en smula moloken ut ("vad har hon som inte jag har???")

  SvaraRadera
 5. Ge henne en prins, för bövelen...

  SvaraRadera