måndag 31 maj 2010

Besynnerliga blad

Då var vi tillbaka igen! Ja, för den som undrar har vi förstås varit på vår årliga stora inköpsrunda i västerled. I år blev det extra besvärligt att få hem plantorna, fyra proppade Ikeakassar och en gigantisk plastback, men nu står de i alla fall där på gräsmattan och hoppar ivrigt i väntan på att få komma ner i den arboarktiska jorden.

Årets tema tycks i stor utsträckning ha blivit "speciella lövverk". En hel del rödbladiga, gulbladiga och vitbrokiga sådana har fått följa med hem, men också växter med iögonfallande bladform. Det slätbladiga duvträdet, Davidia invoculata vilmoriana, är ett sådant. Näsduksträd, som det ju också kallas, är en av de där klassiska lignoserna för zonknäckande svenska trädgårdar. Vi får väl se hur bra vi lyckas med det. Med den senaste vidriga vintern i färskt minne är vi en smula skeptiska.

Dags för vårt första duvträdsförsök

Kanske går det lättare med den märkliga Henrys lind, Tilia henryana, vars bladform påminner en smula om duvträdets? Tyvärr har träden fler likheter: båda kommer från samma tempererade region i Kina, varför förutsättningarna för överlevnad återigen får anses en smula fåfänga.

Jo, det är faktiskt en lind - Henrys lind

Sådan tur då att vi i alla fall lyckades få tag i ett träd med knasiga blad som påstås vara härdigt, åtminstone i zon 3, och detta trots att den bara påträffas i södra halvan i USA. Förklaringen ligger i att Marylandeken, Quercus marilandica, som den heter, klarar av höghöjdsklimat ända upp mot 1000 meter över havet. Som ni ser har denna märkliga ek blad som till formen påminner lite om dem på tulpanträdet eller gingko biloba. Undrar om detta är ett tecken på att han vill bo mellan dessa båda trädgårdsvänner?

Marylandek (Blackjack oak) påstått härdig i zon 3

6 kommentarer:

 1. Mitt näsduksträd ('Sonoma') ska få bo i kruka. Inte ens här i zon 3 vågar jag lita på att det klarar vintern... Men man måste ju försöka!
  Jag älskar också spännande bladformer - ska bli kul att få se vad mer ni har fyndat! =)

  SvaraRadera
 2. Åh, berätta gärna var stoppen på den rundan är.

  SvaraRadera
 3. Vilken tur att ni gillar spänning, för vi misstänker att det kommer att bli mycket presentationer från den senaste kollektionen den närmsta tiden.
  I huvudsak kommer fynden från Göteborgs Botan, Peter Korn och den svårbesökta Gullmarsfjordens plantskola, dit vi fick access genom att åka snålskjuts på en trädgårdsförening på genomresa.

  SvaraRadera
 4. Gullmarsfjordens plantskola?! Intressant. Har aldrig hört talas om den trots att jag bor vid fjorden intill. Nu blir det till att googla igen.
  Lycka till med alltihop, i synnerhet näsduksträdet!

  SvaraRadera
 5. Tack, tack!
  Om du inte har hört talas om Tommy Ahnby och hans plantskola så är det hög tid. Trist bara att man normalt inte kan handla där som privatperson.

  SvaraRadera