söndag 9 maj 2010

Den äkta kastanjen kastas ut

Så här års är det ett evigt kånkande på kinkiga exoter. Eftersom vi inte äger något växthus eller annat lämpligt utrymme för avhärdning blir det helt sonika att varje frostfri morgon bära ut växter från vinterförvaringen för att senast samma kväll bära in dem igen, lätt brända av skarp vårsol och elak nordanvind.

Nu får det vara nog! Åtminstone för några de mer toleranta halvstora träden. Till dessa hör en av våra äkta kastanjer, Castanea sativa. Nu är det dags att plantera ut denna en gång för alla. Man kan faktiskt inte bo hemma hur länge som helst, även om man räknas till trädgårdens verkliga nobless!

I Arboarkticum blir även de övre kasten outcasts en vacken dag

Ja, ni kanske höjer på ögonbrynen men den äkta kastanjen är faktiskt inte så kinkig som många tycks tro. Visst föredrar den skyddade och varma sommarlägen, men vinterkyla tycks inte vara något jätteproblem och den är också verkligt anspråkslös när det gäller jordmån och nöjer sig med vilken mager skräpjord som helst. (Gud så skönt att för en gångs skull slippa alla dess gnälliga växter som kräver lucker surjord eller perfekt näringsrik väldränerad men ändå fuktighetshållande kompostjord).

Till exempel frodas fortfarande den äkta kastanjen i ett tämligen oskyddat frilandsläge i centrala Örnsköldsvik, trots att det mesta övriga i stadens misslyckade exotiska satsning, som vi berättade om i somras, har kastat in handduken. Visserligen får vi här i zon 4 nog räkna med att växten snarare blir en vacker buske än ett ståtligt träd, men det hindrar inte att vi kallt räknar med att kunna skörda egna äkta kastanjer inom en inte allt för avlägsen framtid.

Det är nästan synd att vi inte firar thanksgiving i Sverige. Det är inte mycket som spöar färskrostade kastanjer och äggtoddy framför brasan på senhösten.

8 kommentarer:

  1. Hoppas verkligen ni lyckas för rostade kastanjer är riktigt läckert. Kanske blir man bjuden - åtminstone virtuellt?
    Eva

    SvaraRadera
  2. Jag ska inte nämna att kastanjerna längs lilla kanalen här i byn är typ åtta meter och just har börjat blomma. Jag tycker ni är värd all beundran som inte bara utmanar latituderna, utan också kånkar på floran! En linnémedalj skickas härmed från ljummare trakter, den har ni banne mig gjort er förtjänt av!

    SvaraRadera
  3. Ja, det var bra att du inte nämnde dem. Vi hade blivit hemskt avundsjuka.
    Linnémedalj? Nä, vet du vad. Linné skulle rotera i sin grav om han kände till vår klåparaktiga verksamhet. Det här är så långt från vetenskap man kan komma - bara ren och skär trädgårdsextremism, farligt nära galenskap faktiskt. Men tack för omtanken. ;-D

    SvaraRadera
  4. Ett litet hedersmedlemskap i zonknäckargänget kanske? Med emblem bakpå mc-jackan-kastanj?- och en snygg tatuering på underarmen i form av ett gingkoblad.

    Äkta kastanjer är vackra träd. Jag är också sugen på en rödblommande variant av hästkastanjen. Supersnygg.

    SvaraRadera
  5. Ah, en Brioti kanske?
    En sådan har vi som trivs jättebra. Underbart träd!

    Nja, det där med att tatuera in exotiska blad på underarmarna kan lätt missförstås. Var inte allt för säker på att tullen och narkotikaroteln har bildning nog att kunna skilja på gingko och mindre harmlösa blad.

    SvaraRadera
  6. Hej! Jag har precis fått hem två små äkta kastanjträd från westergaards plantskola och undrar om någon kan tipsa om hur jag ska plantera dem smartast. På friland eller i stor kruka? Jag bor i norra roslagen zon 4. Hälsningar Johanna

    SvaraRadera
  7. Hej Johanna!
    Varför inte testa med det ena på friland och behålla den den andra i kruka som reserv. Visserligen blir kastanjer likt många andra träd härdigare ju större de blir men vår erfarenhet säger också att de inte trivs i kruka någon längre tid.

    SvaraRadera