lördag 1 maj 2010

Månadsbilden nummer 4, 2010

Våga vägra vinter!

Så fick vi då äntligen visa en månadsbild utan snö. När kylan väl släppte började det gå obegripligt fort, och nu hastar vi spattigt mellan rabatterna för att inte missa någonting i den speedade växtdokusåpan. Hur man ska hinna rensa, gräva, gödsla, planera, plantera och genomdriva nya projekt är obegripligt.

Hacquetia epipactis 'Variegata' - variegerad gullflocka – ovanlig och karaktärsfull

Den kinesiska klockvivan, Cortusa Matthiola Pekinensis,
är otålig och uppenbarligen van vid trängsel

På avstånd ser rabatten på månadsbilden fortfarande kal ut, men kryper man närmare ser man att så inte alls är fallet. Osynliga på bilden men högst närvarande för besökarens mer närgångna betraktelse är backsipporna i sin underbara djupblå vårpäls, julrosor, knallröd nunneört, gullflocka, primulor, svalört, botaniska tulpaner, vitsippor och gulsippor. Dillpionen har rekordmånga blomknoppar (6!) och är kanske som allra vackrast just nu i sitt röda krås. Och det är inte bara blommorna som gör hjärtat lätt – även vackra bladrosetter pockar på beundran och uppmärksamhet: vi väntar med spänning på att den fyllda blodörten ska slå ut, men njuter under tiden av bladens raffinerade omslag kring knoppen. Våra allra käraste blad i rabatten tillhör kanske lunddockan, Glaucidium palmatum. Just idag har de fascinerande rundade bladknopparna hävt sig upp ur jorden, och vi tröttnar aldrig på att beundra deras skulpturala hållning.

Dillpionen går under smeknamnet "Trollet"

En alien föds...

Den skarpögde kanske även anar en svartvit gestalt bortanför rabatten på månadsbilden: en gestalt som ej tycks vara av botanisk karaktär. Det är en ny familjemedlem som kommer att presenteras närmare inom kort. Kan någon möjligen gissa vad hon är för slags filur?

5 kommentarer:

 1. God eftermiddag kära bloggkollegor! Känns som "finn fem fel" när jag närgånget studerar månadsbilden för att hitta den ickebotaniska nykomlingen. Har ingen aning om vad jag ska gissa på :D

  När det gäller allt som sätter igång på en och samma gång i trädgården och glädjen över detta, man blir som en kalv på vårbete!

  Marit

  SvaraRadera
 2. En shoppingvagn? Ett trumset? En barnvagn? En vadderad utegrill? En kombination av alltihop? Ordentligt fastkedjad som den är måste det vara något extra! Väntar med spänning på svaret.
  Lunddocka, gullflocka... låter som en folkvisa, eller en vall-låt om getter. Så fina. Tänker varje år att jag måste skaffa en gullflocka. Sedan glömmer jag bort det.

  SvaraRadera
 3. Ah, så många bra förslag Ann-Sofi! Men sanningen kommer slå dig med häpnad - stay tuned!

  SvaraRadera
 4. Den härligaste tiden. Befrianden att se bilder utan snö. (Ska strax fota min månadsbild) Och vilken underbar och innehållsrik vårrabatt. Liknar något min i växtval. Den okända känner jag igen men kan inte placera. Ha det gott!

  SvaraRadera
 5. Det är förstås rymdskeppet som föräldrarna till den nyfödde ailien kom i - med monterat traktorsäte för att kamouflera ekipaget bland grästuvorna på jorden.

  Annars blir jag mäkta impad av alla sorter, ludna eller inte. Ni har en hel botanisk trädgård där uppe i Uppland, förlåt Norduppland.

  SvaraRadera