lördag 8 maj 2010

Snygging eller stygging?

Vid ytterdörren står dagtid den här långbenta skönheten, iklädd sin sanslösa leopardfläckiga outfit, och försöker vänja sig vid det bistra klimatet.


Djärv klädsmak!

Den fläckiga tofsliljan, Eucomis bicolor, härstammar från Sydafrika och är således en smula skeptisk till det vi kallar vår. Under vintern fick hon bo inomhus – vi ställde oss så att säga tvivlande till hur mycket värme det egentligen var i hennes kroppsstrumpa. Så småningom, framåt sommaren, kommer hon förhoppningsvis även att kröna sin dress med en praktfull högrest blomställning. Vi får väl se hur det blir med det: tofsliljan har bara bott hos oss sedan i höstas, så det återstår att se om vi skött oss väl nog för att hon ska vilja belöna oss för sitt uppehälle.

Frågan är bara om vi vågar hysa tofsliljan inomhus i fortsättningen. Den senaste tiden har hon växt till sig på ett nästan skrämmande sätt, och har inte de små sticklingarna i tråget bredvid blivit färre??? Ibland när vi gått förbi har vi dessutom tyckt oss höra ett hest väsande. Och faktum är att vänder man på bilden ser man ju att hon har ett förfärligt gap. Förmodligen nafsar hon oss i hasorna när vi vänder ryggen till.


"Hehhhhhhhhhhh...."

10 kommentarer:

 1. Försiktighet kanske inte är en så dum egenskap.
  Tingeling
  Eva

  SvaraRadera
 2. Ohoh, nästan så att man får skrämselhicka...
  fast jag tycker nog att hon är en snygging iallafall, udda smak som jag har!
  Ha det gott!
  Kram Ullis

  SvaraRadera
 3. Skrämmande!
  Det är nog säkrast att ni hälsar artigt när ni går förbi och använder tjocka handskar.
  Trevlig lördagkväll!

  SvaraRadera
 4. Definitivt snygging. Jag brukar råda folk som odlar tofslilja att ställa den under sängen vintertid och glömnma bort. Det funkar hos mig. Men... om hon välter sängen är det en annan femma!

  SvaraRadera
 5. Härlig färgkombination, en snyggig tycker nog jag. Fast får medge att den blev lite läskig när bilden roterades, påminner lite om en gapande orm.

  SvaraRadera
 6. Överväldigande majoritet för snygging alltså.

  Under sängen? Hm. Vi som aldrig kommit över barndomens skräck för att att det ska bo spöken med drägglande käftar just där känner oss en smula räddhågsna inför det förslaget. Nå, det tycks ju ha gått bra med ett svalt, mus-invaderat vindsutrymme också!

  SvaraRadera
 7. Vad underbart skrivit..
  Läcker klädsel kan man säga.
  Annika

  SvaraRadera
 8. Coincidence kallar man sånt här. Jag har precis beställt 60 stycken (! - it was an offer I couldn't refuse) Eucomis autumnalis. Visserligen simpelt gröna då, men alltså en högst närstående släkting till dennes. Jag tänkte vara tuff nog och plantera de små liven i de kylslagna engelska rabatterna - de sägs att arten är precis, precis härdig här. Låt oss hoppas det...

  SvaraRadera
 9. Ingen som bär leopardmönstrad kroppsstrumpa kan väl räknas som helt pålitlig?:)

  Verkligen en rolls royce-kanna!

  Ha en fin vecka

  Rebecca

  SvaraRadera
 10. Rebecca, det är inte omöjligt att du har rätt, men vi ville inte verka som att vi har fördomar ;-)

  Nilla, även den här leopardmönstrade grejen sägs klara ner till -15, så det ska nog inte vara nåt problem för dina nyinköp. 60 stycken???? Vi anbefaller plåtrustning och högafflar för att hålla denna veritabla armé av blodtörstiga tofsliljor i schack!!!

  Men gud så snyggt. Suck. (blommorna alltså - inte plåtrustningen)

  SvaraRadera