söndag 23 maj 2010

Marit

Arboarkticerna har ett kluvet förhållande till skärmtry, Lonicera involucrata. Visst, de rödgula små dubbelklockorna är bedårande så här års, men busken i sig har vi hittills varit besvikna på. Grenverket är skräpigt, fult växt och har en trist blekgrå färg. Bladen är heller inget man ägnar någon särskild tanke.

Bedårande dubbelklockor

Men allt det var innan vi mötte Marit. Lonicera involucrata ’Marit’ är en lågväxande variant, speciellt framtagen för uschligt klimat. Vi hittade henne i en plantskola i Skellefteå. Hon är betydligt spänstigare och har mycket friskare färg på både grenar och blad än vanligt skärmtry. Blommorna är dock desamma – men det gör ju inget.

Lonicera involucrata ’Marit’ mår bra
trots tomtens värsta kallhål, nedanför Vallen

2 kommentarer:

  1. Jag som fått intrycket att hela Uppland, förlåt Norduppland, var ett kallhål. Här sitter jag nu och försöker framtvinga en föreställning om kallhålet i kallhålet... Vistt måste man hur som helst älska växter som trivs på en sådan anteplats!

    SvaraRadera
  2. Ja, den var verkligen fin. Underbar bild med den härligt blå himlen som fond! Nu måste jag bara berätta att mina luktärtstoppar har fått rötter! Topparna ser ut att kunna avlida när som helst, men rötter är där minsann, precis som ni utlovade:) Tack, tack, för det finfina tipset!
    Ha det gott,
    Charlotta

    SvaraRadera