tisdag 18 maj 2010

Världens vackraste lönn

Att utnämna favoriter i trädgården är oftast oerhört svårt. Som den trädgårdsmänniska man är älskar man dem ju (nästan) alla – på olika sätt. Men ibland finns det ändå någon som hjärtat klappar lite extra för. Det är inte alltid man kan förklara varför. Att utnämna världens vackraste lönn är till exempel ganska kaxigt - och egentligen fullkomligt omöjligt att motivera.

Drummondiis gröna kinder vitnar i solens sken

Av någon fördold anledning finns det en lönn som en av arboarkticerna alltid älskat mer än andra. Kärleken till denna lönn har befunnit sig farligt nära sturm-und-drang-nivåer, och det har funnits tillfällen då arboarkticern velat brista ut i hjärtslitande olycklig kärlekslyrik till denna Acer platanoides ’Drummondii”. Det smärtsamma inslaget i de poem som omvärlden lyckligtvis förskonats från, har bestått i den ofattbara orättvisan att detta träd saknats i Arboarkticum!


Goethe eller Shakespeare - det är frågan.

Så är nu lyckligtvis inte fallet längre. Vid det celebra tillfälle häromdagen som resulterade i två tryffelträd, levererades även till Arboarkticum en fyra meter hög vitbrokig skogslönn, som bäst upptagen med sitt ljuva bidrag till vårsalongen: lövsprickningen. För att inte förringa denna storslagna gåva bör man även uppmärksamma den hjälteinsats som krävdes för att uppgräva och bortforsla det cirka tjugofem ton (nästan i alla fall) tunga stenblock som vilade under jordytan på just den hedersplats som Drummondii bortklemat pekade ut som sin.

Och nu diktas icke längre om någon obesvarad lönnkärlek i Arboarkticum, utan här ljuder enkom lyckliga, glödande kärlekssonetter!

1 kommentar:

  1. Håller med om att 'drummondii' är magnifik, har faktiskt 2st i Blomsterbo och det säger ganska mycket!!!
    Kramar Ullis

    SvaraRadera