torsdag 20 maj 2010

"Lönnen blommar"

Gröngulgrönt

" ...när lönnens blommor slår ut i mitten av maj är vinterns alla bekymmer glömda.

Bara färgen gör mig på gott humör. Lönnens blommor är gröngula och de späda bladen är gulgröna, just så, inte tvärtom. På håll bildar blandningen av dessa två nyanser en tredje, så vacker att språket saknar ord för dess beskrivning. Grönskan djupnar, som alla vet, framåt sommaren, och lönnblomningen är själva startpunkten, då allt är som ljusast och ljuvligast. En vecka bara, kanske två, sedan slår alskogen ut sitt gravallvar. Jag önskar så innerligt att alla visste. "Lönnen blommar". Längre meddelande än så skulle då inte behövas på telefonsvararen. "

Ur Flugfällan, av Fredrik Sjöberg

Det är nu som lönnen blommar. Det är nu det är som ljusast och ljuvligast. Vi uppmanar alla att byta meddelande på telefonsvararen och bege sig UT! Och sedan, när alskogens gravallvar slagit ut, kan man gå in igen och läsa Flugfällan - inte i huvudsak en bok om botanik, utan om insekter, samt samlandets psykologi och mekanismer.

7 kommentarer:

 1. Efter lite närfoto för några år sedan är jag totalsåld på lönnens blommor, små mössor.Så jäkla vackra. Och det roliga är att man kan ta in kvistar tidigt och driva fram blomningen. Men det blir ju nästa år.

  SvaraRadera
 2. Åhå! Ännu ett inomhustips från dig! Nästan så man börjar se fram emot vintern igen (eller nja, kanske inte, men det är verkligen inte så dumt att ha lite vårvintertips i byrålådan att plocka fram när det är som jävligast).

  SvaraRadera
 3. Helt underbart - Fredrik Sjöbergs lönnblomscitat tog jag upp på jobbet igår när vi på fikarasten diskuterade just lönnblommornas specifika färg. Fast jag kom inte riktigt ihåg om det var gröngult eller gulgrönt som gällde! Jag håller med, Flugfällan är en fantastisk bok. Jag upptäckte den förra året just i lönnblomningens tid. Det var min mamma som ringde mig och citerade just detta och sa att jag måste läsa boken.

  Det enda som kan gå upp mot blommande lönnar är blommande lindar - doften! Men då är det i den djupnande högsommargrönskans tid och därför hugger det också till i hjärtat när man råkar gå igenom ett stråk av den paradisiska doften. Förbi, förbi. Snart.

  SvaraRadera
 4. Visst är de fantastiska. Tyvärr måste man veta om att man måste gå nära för att kunna njuta av dem. I många år missade jag lönnarnas blomning bara för att jag inte visste bättre, men numera njuter jag av den fantastiska färgkombinationen. Mina ögon sjunger! =)

  SvaraRadera
 5. Kul med ännu ett Flugfälle-fan! :-) Läste ut boken igår och kommer med säkerhet läsa även hans övriga produktion.

  Ja lindars doft är underbar - den går nästan upp mot doften från våra (i övrigt ganska gräsliga) balsampopplar.

  Ett annat träds blomning som vi upptäckte förra året och blev helt sålda på är almens helt magnifika, klargröna mini-salladshuvuden! Efter hand vecklas huvudena upp till de separata fröskidor man vanligen ser, men till en början ser de precis ut som pyttesmå grönsalladshuvuden. Som sagt, det gäller bara att ha ögonen med sig.

  SvaraRadera
 6. Har ingen aning vem SJöberg är, men vilken kraft i orden! Så poetiskt att man ryser. Annars tampas jag med en osedvanligt intensiv invasion av just lönn i trädgården - kanske skulle jag ha en annan inställning till dem. Jag kunde ju ha en blommande lönnskog här inom bara ett par år...

  SvaraRadera
 7. Tror du skulle gilla hr Sjöberg - mkt rolig, torr och tankeväckande.

  Du har naturligtvis rätt angående lönnens invasiva natur. Men de är åtminstone lätta att rycka upp!

  SvaraRadera