måndag 13 juli 2009

Kontrollanten


Tillsynsmannen har synpunkter på gräsklippningen

I skymningen kommer Arboarkticums tillsynsman. Han tillhör en ädel släkt med stolta traditioner som har bott på platsen i generationer.

Hans farbror Max Fox känner vi sedan länge, och är vad vi kan kalla rävbaron på orten. Max palats är beläget öster om oss, halvvägs mot sjön. Trots att detta palais i storlek är att betrakta som en riktig skrytkåk, har det nu uppenbarligen blivit för trångt för att hysa alla släktingar. Eller så har familjen helt enkelt blivit osams – vad vet man?

Helt uppenbart är i alla fall att ny mark brutits, och att delar av familjen Fox flyttat söderut. Flera hundra meter faktiskt. Därifrån kilar familjens trädgårdsintresserade minsting varje kväll iväg till Arboarkticum för att säkerställa att ingen rör hans krusbär förrän de nått perfekt mognad och han själv kan sätta gaddarna i dem. För släkttycket är det ingen tvekan om: Lill-Max är precis lika förtjust i bär som sin äldre släkting.

Hur han lyckats bortmanövrera sin farbror från härligheterna förstår vi dock inte, särskilt inte ett år som detta, då våra bär för första gången på många, många år glänser friska, trinda och gröna och helt utan den sedvanliga mjöldaggen. Och under tiden Lill-Max ivrigt väntar på att delikatesserna ska mogna passar han på att kontrollera den övriga skötseln av trädgården, alltmedan han retar smaklökarna med en eller annan sork. Inte undra på att vi avgudar denna lilla fluffiga krabat.

2 kommentarer:

  1. Oh! How I long for the dear gray fox to visit my gardens more often... she has just allowed the rabbits to run wild and there is no controlling them. Greedy feeders! I love your fox and your tale.

    SvaraRadera
  2. Säga vad man vill så är de bra söta de dära rävarna. Vintertid så brukar vi kunna se någon som passerar om vi är uppe med tuppen, finns en del djur som har ån här som vattendepå.

    SvaraRadera