söndag 26 juli 2009

Ståndsmässig nyttoväxt - men ingen hästkur

Många känner naturligtvis igen spirståndset, Ligularia przewalskii, på bilden till vänster. Det är en riktigt gammal trädgårdsväxt som var populär i svenska rabatter redan för 100 år sedan. Faktiskt anses den så genuin att kulturarvsivrarna i POM (Programmet för Odlad Mångfald) nyligen gått ut i ett upprop där man efterlyser odlingar där spirståndset kan ha stått sedan före 1940.

Själva tycker vi kanske inte att den här gula flaskborsten är så mycket att yvas över, men eftersom ståndssläktet (Ligularia) har använts medicinskt på flera sätt så var vi ju tvungna att ha åtminstone någon representant i Örtagården.

Sedan vi lärt oss att det vanliga vilda ståndset, L. jacobaea, även används till örtte och växtfärgning har vi numera fallit till föga och även släppt in detta gula ogräs i trädgården.

Men stånds är inte så harmlöst som det ser ut. Medan vi kan brygga Jacobste på det är det rent livsfarligt för betande boskap. Bara i England påstås att tusen hästar om året stryker med efter att ha käkat stånds. Hur det är i Sverige, som är ett av världens hästtätaste länder och där örtkunskapen samtidigt är ytterligt begränsad, törs vi inte ens tänka på, men försäkringsbolaget Agria är i alla fall oroade.

Som en ödets ironi är spirståndset ovan uppkallat efter den ryske forskningsresanden Nikolaj Przjevalskij, som annars är mest berömd för att vara den som i sista stund räddade världens sista urhäst, den mongoliska vildhästen, från total utrotning. Törs vi gissa att han inte gav den stånds att beta?


Parkstånds - en tredje sort - blommar nu i
skog och mark, liksom i Arboarkticum

5 kommentarer:

 1. Ja, det kan vara lite svårt ibland att tycka om vissa blommor, och din gula flaskborste är just en sådan :) Att den var så giftig? hade jag ingen aningom. Roligt att läsa info om växter :) Jag har ju mitt gula Nattljus som jag inte vet om jag tycker om....... får se hur den uppför sig i sommar. Ha det, 8`)

  SvaraRadera
 2. Wow! I had no idea that my lovely Ligularia is so toxic! How amazing to learn that the plant may have been the cause of so many horse deaths! You have inspired further research into this plant. Thank You!

  SvaraRadera
 3. Blommorna är väldigt lika den som jag undrade över men bladen stämmer inte,kanke en korsning...?renfana och denna,kan det vara möjligt .?

  SvaraRadera
 4. "gul flaskborste" - där satt den ;-).

  SvaraRadera
 5. Jag är inte så mycket för gula blommor, men den här tycker jag är riktigt snygg - på rätt ställe. Och rätt ställe är än så länge inte i min trädgård utan i mina svärföräldrars!

  SvaraRadera