fredag 31 juli 2009

Blommig fredag: De smås dag

Grannast och störst – det tycks vara grenen framför alla i år. Vi tar tillfället i akt och ägnar i stället blommande fredag den här sista julidagen åt de två välförtjänta vinnarna i knatteloppet.

Hostorna blommar i lunden. Massiva, kompakta och med allt större blad. Men funkiafavoriten framför alla är alls inte den största eller mest praktfulla, utan i stället det här rara lilla musörat.


Hosta 'Blue Mouse Ears', blott 20 cm, är
trädgårdens enda accepterade gnagare

Gömd under Leonard, dvs magnolia x loebneri ’Leonard Messel’ vinkar vår andra vinnarminsting med sin lilla blomborste. Det är dvärgrutan, Thalictrum kiusianum , som nyligen omplanterad tackar för omtanken. Dvärgrutan införskaffades förra året, och var faktiskt åtminstone till omfånget en smula större då – just nu är bladverket inte mycket större än en tändsticksask. I våras upptäckte vi dock att vi lyckats plantera den rakt ovanpå en rejäl krokusrugge, med svåra slagsmål och visst blodvite som följd. Nu har kombattanterna särats och den lilla rutan tycks lyckligtvis ha gott läkkött.


Liten, men med försedd med rejäla knytnävar

Läs fler bidrag till Blommig fredag hos Katarina på Roses and Stuff.

11 kommentarer:

 1. De små är ofta lätta att glömma bort, men de är nog så vackra (om inte vackrare) än de stora. Tack för att du påminner oss om att rikta blicken neråt ibland!

  SvaraRadera
 2. Köpte mig just några dvärgrutor förra året, jag med. I år: nästan ingenting och definitivt ingen blomning. så tack för att jag ändå fick se!

  SvaraRadera
 3. Blått musöra, superb, och inte alls snigeläten – den ska jag lägga på minnet.

  SvaraRadera
 4. Det är inte alltid de största som är bäst eller vackrast. Ditt lilla musöra har jag aldrig sett. Den skulle kanske passa bland mina andra betydligt större funkior. Jag får nog hålla utkik efter den!

  SvaraRadera
 5. Those hosta blooms are beautiful! Love the colour in the second photo too.

  SvaraRadera
 6. Nej men finns det en liten variant också ?? Nu har jag inskaffat mig den vanliga violrutan så kommer frestelse nummer 2!! Här inne lär jag mig alltid något nytt :)

  SvaraRadera
 7. Love your little blue mouse ears! Great blooms! Great portrait of it too! Are you speaking of boxwood...? Plants are always getting lost or buried in my garden... sometimes they appear again on their own merits. It is a jungle out there... in the pouring rain! Small plants do not have much chance to survive here... Alas! For the smaller more delicates are truly treasures.

  SvaraRadera
 8. Hosta har blivit en av mina favoriter.

  SvaraRadera
 9. Så bra att det är lugnare i rabatten.Hosta har jag också börjat uppskatta,finns ju massor av sorten med och utan mönster och blommar fint i violett.

  SvaraRadera
 10. Very cute hosta, and well named!

  SvaraRadera
 11. De små växterna är ofta sötast. Den lilla hostan har både vackra blommor och blad.
  Katarina

  SvaraRadera