lördag 25 juli 2009

Hotet från skogen

Ni minns kanske att vi häromdagen skroderade över hur mycket vi ämnar slita i vår trädgård, nu när semestern står för dörren. Det har dock uppenbarat sig ett hot mot planerna. Detta hot stavas: S V A M P.

Kan ni gissa vad det allra första var vi planterade i Arboarkticum?

- Kan det ha varit en märklig barrväxt gissar kanske någon?
- Någon spännande perenn??
- Ett exotiskt träd kanske???

Nä! Ingetdera! Det allra första vi petade ner i den arboarktiska myllan var ett torvblock.

Huh? Vaddå gräva ner torvblock, undrar ni??

Men det här var inget vanligt torvblock, utan en postorderinköpt jordklump, späckad med svampmycel. Närmare bestämt mycel till stolt fjällskivling, även känd som skogens drottning – det vill säga den mest majestätiska av alla våra svenska matsvampar (karljohan får faktiskt ursäkta). Under några år i början av 2000-talet såldes sådana block från svampforskningsstationen Funginova.


Intill husknuten 2003
Eftersom vi nu avslöjat att svampen kom före både träden och blommorna på vår prioriteringslista, förstår ni säkert att vårt intresse för svampplockning närmast är att likna vid besatthet. Efter några snabba rekognosceringssturer i våra uppländska svampskogar måste man ju erkänna en viss oro över hur vi ska lyckas hålla denna besatthet någorlunda i schack ett år som detta.

Och fjällskivlingarna då, hur gick det? Jodå, i tre år kunde vi skörda dussintals fjällskivlingar inpå husknuten – det är ungefär så länge som ett block ger skörd. Första året fick vi nästan tårar i ögonen av lycka när svampen dök upp. Denna sentimentala reaktion inför stolt fjällskivling har bedövats kraftigt under åren, då vi upptäckt att hagar och skogsbackar i just denna del av Uppland ofta ståtar med tröttsamt många fjällskivlingar som kan plockas i princip direkt från bilen.


Försten ut på svampsafarin 2009 - fler lär följa efter

3 kommentarer:

 1. "Lata dagar i trädgården" - det låter i alla fall bra. Just nu sliter min man med gräsmattan sedan är det häcken som skall klippas och så komposten som skall byggas å så... sedan skall vi ha lata dagar!

  Intressant med svartkummin och tack för tips om svamp, MB

  SvaraRadera
 2. Mmm... svamp är ju sååå gott! För att inte tala om hur skönt det är att gå på svampjakt i skogen. För mig är själva letandet efter gula kantareller (det enda jag känner igen) nästan mer värt än själva ätandet. Det är helt underbart att traska runt i skogen!!

  SvaraRadera
 3. Ja, det är inget att behöva var lessen över att det är gott om svamp,gäller bara att hitta dem men ändå behändigt att ha på tomten och framförallt vansinnigt gott.

  SvaraRadera