lördag 18 juli 2009

Överskattade besöksträdgårdar 5: Träslottet i Arbrå

Hälsingland kan vara landets fattigaste landskap vad det gäller besöksvärda parker. Därför är det med sorg i hjärtat som vi måste slakta en av de få som påstås vara detta. Enda anledningen till att Träslottet i Arbrå nämns i dessa sammanhang torde nämligen vara just att det är så ont om andra intresseväckande objekt i trakten. Ingen kan på fullt allvar tycka att denna halvdassiga och illa skötta skogpromenad bakom lekplatsen ens är värd en omväg.


Knappast något slott, ej heller någon trädgård värd namnet

”Träslottets trädgårdar är skapade för att inspirera och visa, till exempel vilka växter som klarar ett nordligt klimat, hur man kan planera sin radhusträdgård, en skolträdgård eller göra om trädgården så att även den som har ont i ryggen eller sitter i rullstol kan sköta den. Miljövänligt och ekologiskt är viktiga begrepp”, heter det på hemsidan. Lovvärt men trist – även om man skulle lyckas med uppgiften – och det gör man inte.


Så här fint kan det vara i Arbrå, enligt Träslottets hemsida

Men lite välvilja och god fantasi kan man möjligen tänka sig att det en gång i tiden fanns en idé för hur detta skulle locka besökare och förmedla någon slags intresse, men det måste vara åtskilliga kapsejsade skötselplaner sedan. Måste ni prompt fara åt Hälsingland, besök Herrgårdsparken i Kilafors i stället, där finns åtminstone några träd med en intressant historia.

1 kommentar:

  1. Ho ho ho!!! Vilken tur att de iallafall har ett sådant trevligt café (enligt deras hemsida) med mörka dukar och allt! Dessutom verkar det som de fått bort lagårdlukten. Vilken bravad!!!
    /Ruben

    SvaraRadera