torsdag 16 juli 2009

Moderna trädgårdsmysterier 9: Det giftiga bocktörnet

Den taggiga busken bocktörne, Lycium barbarum, blommar nu för fullt. Vi har många dragväxter i Arboarkticum men frågan är om inte bocktörnens lilarosa blommor är nummer ett om humlor och bin själva får välja. Detta verkar dock inte många känna till. Nej faktiskt brukar det bara vara två egenskaper som är allmänt bekanta om denna, numera naturaliserade, kinesiska immigrant: att det är en ovanligt salthärdig häckväxt och att hela växten, inklusive de dekorativa röda bären, är oerhört giftiga, fullt i paritet med släktingen belladonna.


Humlans favoriträtt nummer ett

Både det vetenskapliga lycium och det engelska wolfberries syftar på hur bären tidigare använts till att förgifta ovälkomna ulvar, så det här med växtens farlighet verkar logiskt. Problemet är bara att asiater har ätit de söta och goda bären i tusentals år utan att ha tagit skada och numera finns de så kallade gojibären också att köpa i svenska hälsokostbutiker.


Jättegoda, och säkert helt ofarliga, torkade gojibär

Det hela är inget annat än ett mysterium, men eftersom giftcentralen fortfarande aldrig fått in några rapporterade förgiftningsfall av gojibär, samtidigt som antalet recept på internet med denna ingrediens bara blir fler, så föreslår vi att alla felaktiga floror skyndsamt skrivs om.

1 kommentar:

  1. I guess this is proof that a bit of poison is good for us! Only mind which poison! Interesting to see the flower of Goji berry.

    SvaraRadera