torsdag 2 juli 2009

Toffeln från kolonierna

Den här lilla raringen la vi vantarna på vid en plantmarknad på försommaren (notera också det allestädes närvarande luddet från balsampopplarna på blomman). Det är en Calceolaria falklandica, en toffelblomma från Falklandsöarna, som nu blommar med så förtjusande orkidéliknande blommor. I Nordeuropa är toffelblommor av olika slag vanligen använda som krukväxter, men den här påstås vara perenn (men kortlivad, dock frikostig med frösättning). Det ska bli intressant att se hur den klarar vintern - enligt klimatuppgifterna för Falklandsöarna lyder klimatrekordet på minus elva. Hm. Rajdidaj. Vi ska nog vara noggranna med att ta tillvara på fröerna från vår lilla toffel i höst.


Den gulliga toffelblomman klär i poppelfluff

3 kommentarer:

  1. Minus elva och under blir det ju inte så ofta, ...hoppas vi. Det är intressant det där att det inte hänger på värme (som man först tror) när det gäller växtzoner, utan på minimitemperatur.

    SvaraRadera
  2. Ähum, minus elva är väl typ rena rama vårkänslan hos oss ;-) Eller, nu tog vi i, men nog blir det kallare än så regelbundet. Minus 19 grader som kallast i vintras, en horribel morgon i januari...

    SvaraRadera
  3. What a little gem is your golden slipper... hope it makes it through the winter! Good idea to save some seeds... perhaps it will self-sow too.

    SvaraRadera