onsdag 29 juli 2009

Månklättraren

I sommarskymningens glesnande ljus är månfrörankans blad som allra vackrast.


- Det går kanske inte fort, men till månen ska jag.

Vi har alltid haft speciell känsla för växter som klänger och klättrar, och den amerikanska månfrörankan, Menispermum canadense, är en av våra favoriter. Månfröranka! Kan ett namn låta mer sagolikt!

Månfrörankan är inte omöjlig att få tag på i handeln, men den är av någon anledning inte heller alldeles vanlig. Ännu en gång undrar man varför?

Förutom den amerikanska månfrörankan finns det en asiatisk variant, Menispermum daurica. De båda är ganska lika, och båda är mycket härdiga. Månfröranka är tvåkönad, och honplantorna påstås få vindruvslika bär om de små blommorna blir befruktade. Månne är detta förklaringen (återigen!?) till att den är ovanlig i trädgårdar - plantan är nämligen giftig.

Vår månfröranka är ursprungligen en liten, liten rotbit från en plats där just den biten inte längre behövdes. Från början vårdade vi den lilla telningen i kruka, men sedan flera år tillbaka är den utplanterad i Lunden, där den klättrar uppför ett gammalt plommonträd, och varje år orkar en smula närmare månen.

5 kommentarer:

 1. Månfröranka i alla ära, jag är mer avundsjuk på all er svamp och de fina fladdermössen.
  Eva

  SvaraRadera
 2. Har aldrig hört talas om månfrörankan. Spännande! Men varför namnet. Klättrar den långt alltså? Eller ser fröna ut som månen? Eller?

  SvaraRadera
 3. Menospermum = månfrö: förmodligen ser fröna ut som halvmånar. Gissar vi. Kanske vet någon annan mer säkert?

  SvaraRadera
 4. Är hela växten giftig eller är det bara frukten? Jag har gett bort några plantor till sonen som har småbarn, var det dumt? Jag har haft den asiatiska i flera år, den växer så det knakar, blommar men har aldrig blivit frukt.
  Birgitta

  SvaraRadera
 5. Jovisst, är hela växten giftig, men knappast livsfarlig och den lockar näppeligen till förtäring. Likt alla giftiga saker, vissa svampar undantagna, smakar nästan allt giftigt i trädgården vansinnigt illa. Så nä, du var inte dum, bara generös mot din son. :-)

  SvaraRadera