Arboarkticernas hjälte och inspiratör, Sten Ridderlöf, han med det egna arboretet Lassas hagar på Svartlöga, som vi besökte i somras, har just kommit hem från sin senaste insamlingsexpedition till Korea. Där har han bland annat rest i fotspåren av en annan av våra idoler, Tor G Nitzelius, och dennes forskargärning på den märkliga ön Ullung-do. Självklart kunde inte arboarkticerna försitta ett tillfälle att ta del av Stens reseskildring så fort tillfälle gavs. Därför var det ett självklart val att närvara när Sten i veckan gästade Eskilstuna för en premiärföreläsning hos Trädgårdsamatörerna i Södermanland.
Sten Ridderlöf in action
Typiskt sydkoreansk landskap
Underart av Quercus mongolica
Från Ullung-do kommer naturligtvis den numera så självskrivna, men likväl så uppskattade, ulllungrönnen, Sorbus dodong. Men eftersom den bergiga och isolerade ön har ett klimat som på många sätt påminner om vårt eget är det mycket troligt att vi i framtiden kommer att få se fler endemiska växter härifrån i våra trädgårdar. T.ex. har lönnen Acer takesimense med sina otroliga höstfärger redan testats i svår sträng svensk kyla med stor framgång. Den har visat sig betydligt bättre än den nära släktingen manchurisk solfjäderslönn, Acer pseudosieboldianum, som många inklusive vi själva envisas med att försöka odla med skralt resultat.
Karta över Ullung-do
Acer takesimense - endemisk lönn på Ullung-do
För den som själv inte har möjlighet att ta del av Sten Ridderlöfs föreläsningar när sådana gives rekommenderas att åtminstone läsa Tor G Nitzelius enastående biografi ”Träd i när och fjärran – Äventyr och fynd på botaniska färder” från 1983. Ett verkligt landmärke inom den svenska botaniska litteraturen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar