söndag 21 november 2010

Ännu en holk

I stort sett varje by eller bruk i Norduppland ståtar med sin egen julmarknad. Den som vill täcka in dem alla har ett digert schema redan från mitten av november ända in i julveckan. Utan att skarva allt för mycket kan man säga att det går 20 på dussinet. Nu gör det inte så mycket för de flesta av dem är utmärkt besöks- och prisvärda. Många av produkterna är dessutom gediget hemsnickrat hantverk.

Efter gårdagens julmarknadsbesök i Tobo kom vi hem med ännu en present till våra talrika bevingade grannar, närmare bestämt Ernst. Ernst är som ni kanske minns trädkrypare och Dennis bästa kompis. Tyvärr är Ernst lite specifik i preferenserna gällande sitt boende. Därför har han fram till nu inte varit bofast hos oss utan bara hälsat på vid sporadiska, men mycket uppskattade, tillfällen. Nu ska det bli ändring på det! Gårdagens inköp var nämligen en trädkryparholk!

Månne ett Ernstarbo i vardande (för att följa den märkliga
norduppländska nomenklaturen för ortnamnsbildning)?

Det speciella med denna holk är att den saknar ingångshål på framsidan och att den helt saknar bakstycke. Ernst vill nämligen boa direkt intill trädets bark för att bli riktigt tillfreds och han vill klättra in i boet direkt från stammen. För den som vill ha en mer utförlig beskrivning rekommenderar vi Naturhistoriska riksmuseets hemsida.

Vad vi också med emfas vill uppmana alla att göra är att titta på det här Youtubeklippet om hur Ernst hittar hem! Obetalbart!

4 kommentarer:

 1. Fräckt! En sådan holk skulle jag vilja till vår "egen" trädkrypare. Men jag har inte döpt honom, det kanske jag måste då?
  Eva

  SvaraRadera
 2. Oavsett holk eller ej - klart han måste namnges. Alla har rätt till ett namn. Åtminstone alla djur, träd och maskiner. När det kommer till prylar som t.ex. rullgardiner är arboarkticerna inte fullt lika ense. Diskussionen lever.

  SvaraRadera
 3. Ernst var en hejare på att diagonala hem. Roligt att se och inte visste jag att de kräver speciella entréer. Ernst var ett bra namn, passande för inredare. (Rullan är väl ett bra namn på rullgardin...)

  SvaraRadera
 4. Tack för den underbara länken.... numera kan jag fågelskåda på varmt o gosigt vis.... men jag verkar få leva i ständigt bry över vad som händer med fjällabbarna efter 1:15....
  Hoppas ni/de överlevde fjällturen o
  har´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera