tisdag 2 november 2010

Novemberstjärna

Nu lämnar vi senhöstens praktknoppar för ett ögonblick, men glöm för all del inte att gå in och rösta på Knopptoppen.

För en tid sedan berättade vi om hur vår lilla lövskog är stadd i förändring. Vad vi inte nämnde då var att det ju inte bara är vedartade växter som börjat breda ut sig i takt med asparnas utglesande. Flera av de skuggtåliga växter som vi själva planterat in i den närbelägna Lunden har nu på outgrundliga vägar (möjligen med god hjälp av Dennis) även hittat in skogsvegetationen. Detta gäller bland annat ormbär, ekorrbär, skogsbingel, ramslök och liljekonvalj. En annan växt som tycks bli allt vanligare i Skogen är den här. Vet ni vem det är?

Busfrö?

Jo, det är ju fröställningarna från midsommarblomstret eller skogsnävan som just nu är så här granna. En annan dekorativ egenskap som midsommarblomstren i vår Skog äger är att de, sommartid, lyser mycket intensivare lilablått än de artfränder som växer i diket utmed vägen eller på andra ställen på tomten. Kan det månne vara någonting i jorden just här?

Tänk att något så trivialt som skogsnäva är värt att reflektera över så här års. Då är man bra svältfödd.

5 kommentarer:

 1. Sådana där plockar jag från hunden varje dag. De har en enastående förmåga att tjuvåka. Från hunden till pälskammen till komposthinken till trädgården... Vid midsommartid är de förlåtna.

  SvaraRadera
 2. Busfrö? Absolut! Ett hatobjekt hos mig så här års. Jag har precis samma problem som Ulla - ett elände alltså. Men...din bild är helt underbar!

  SvaraRadera
 3. Apropå funderingarna kring namnet i det förra inlägget: På vår ö vid Ålands hav (den gamla, där den ena arboarktikern var på besök någon gång 1800 kallt) blommade midsommarblomstren vid midsommartid, tillsammans med tjärblomster och syrén.

  SvaraRadera
 4. Se där vad man i frånvaron av verkliga husdjur inte hade en aning om (husmössen räknas liksom inte). Mycket intressant lärdom.

  Malinka, menar du att skogsnävan bara blommar vid midsommartid där ute i havet? Här blommar den från april till oktober.

  SvaraRadera
 5. Bara då blommar den nog inte. Men den ingick i mina midsommarkransar, så jag minns den från midsommaren.

  SvaraRadera