onsdag 17 november 2010

Utom tävlan

Av någon anledning fick inte Maackian vara med i knopptoppsomröstningen här intill. Kanske tyckte vi att den var så överlägsen i formspråk och silverglans att den bara skulle ha sopat banan med övriga deltagare - eller så glömde vi bara bort den.

Vår Maackia amurensis har i alla fall i somliga arboarkticers tycke kanske de allra vackraste knopparna av alla träd i det arboarktiska sortimentet. Att den dessutom är tjusig även med bladen utsprungna, är sällsynt härdig och blommar med vita blomstervippor i juli gör ju ingenting det heller. I år har vi även skaffat oss ett decimeterhögt skott av en Maackia chinensis och en något större Maackia fauriei 'ex Hörsholm'. Om dessa två kusiner vet vi i princip ingenting - de genomlider just nu sin första prövning, det vill säga överlevnad i omänskligt (och ofta även o-växtligt) arboarktiskt klimat. Vi håller tummarna för att de till våren ska ståta med lika sinnliga konstverk till knoppar som sin amur-släkting.


Maackians ludna silverknoppar...


...är något att drömma om en kolmörk novemberafton.

5 kommentarer:

  1. Men stackarn! Vad taskiga ni är...

    Jag fick också Garden Organics-katalogen idag! Visst hade det varit häftigt att beställa potatis därifrån! Men säkert attans dyrt... Hm, det gäller att kolla åtminstone:)

    Ha det gott,
    Charlotta

    SvaraRadera
  2. Det är mitt absoluta favortiträd och borde finnas i betydligt fler trädgårdar :=)
    Köpte en ny i sommar som heter M.amurensis 'Summtime', ska bli spännande att se hur det går till våren.
    Ha en fin dag!

    SvaraRadera
  3. Åh, den där Summertime skulle man gärna vilja ha. Är det den som har lite mer grönaktig bark månntro? Kan inte minnas om vi sett den till försäljning någonstans, men om vi gör det framöver kommer den definitivt att inhandlas på stört!

    SvaraRadera
  4. Vacker, vacker vilken raffinerad kombination av former!

    SvaraRadera
  5. Hejsan!
    Ja, det stämmer att 'Summer time' har mer grönfärgad bark, större hårdare knoppar och jag vill minnas att hela trädet 'känns' 'grövre' i hela växtsättet.

    SvaraRadera