torsdag 25 november 2010

Kräldjursanstalten

Just nu är det dystert i Arboarkticum. Det är äcklig snö och massor av minusgrader överallt utom inomhus. Men det är väl bara en tidsfråga innan eländet kommer dit också, känns det som.

När vi hasar runt här i nutiden känns trädgårdslivet väldigt avlägset. Vi har gjort gemensam sak med många av våra växter och pressat ihop oss tätt i skumrasket inomhus i hopp om överlevnad. Vissa av oss stryker alltid med – det är ofrånkomligt. Hittills har det alltid varit växter, men den här gången känns det ovanligt tungt för alla inblandade.

I detta kompakta limbo kan den mest triviala notering bli ett halmstrå för att orka gå vidare. Till exempel varseblev vi först nu vilket trevligt gäng artificiella trädgårdsamfibier som beslutat sig för att övervintra i salsvärmen.

Fyra kräldjur på övervintring inomhus

Överst i mitten en keramikgroda tillverkad av en av våra norduppländska favoritkonstnärer, Annika Danielsson Almén. Till vänster en replik av en romartida trädgårdsgroda i brons inhandlad på British Museum. Till höger en vanlig svensk nutida sådan, inhandlad på en av våra favoritbutiker, Brunnsvikens Trädgård i Solna. Nederst en gjutjärnödla från Madeira, dit vi för övrigt bokat en ny resa - bara för att överleva!

8 kommentarer:

 1. Vacker liten samling.... Här är hela gänget egenproduserat o håller tyvärr inte samma höga klass.... Madeira låter som en bra överlevnadsstrategi... undrar om det funkar lika bra på flaska ;-)
  Ha´t himla varmt o gôrgôtt inomhus...
  ute är det ingen hit
  Nina

  SvaraRadera
 2. Jodå i synnerhet portugisiska vinregioner gör sig väldigt bra på flaska så här års. Betydligt bättre än jolmig glögg.
  Jasså det är till att kläcka egna grodor. Låter spännande. Är säker på att klassen visst är hög.

  SvaraRadera
 3. Vilken näpen liten flock av övervintrare!

  Ha en fin kväll tillsammans med kräldjuren:)

  Rebecca

  SvaraRadera
 4. Vilka rara kreatur! När jag bara såg rubriken och bilden i litet format trodde jag att det handlade om en samling ihjälfrusna grodor och ödlor. Och började undra hur plötsligt vintern egentligen slog till i Norduppland.Skönt att det inte förhåller sig så...

  Nu blev jag inspirerad att starta en samling. Det måste ju vimla av kräldjur i allsköns material i världens museishoppar.

  Maderia alltså. Bra val för överlevnad. Själva har vi i desperation bokat en weekend i Rom i slutet av januari som en sorts livlina bortom mörkret.

  SvaraRadera
 5. Nja, rubriken var mest en flirt med det svårlyssnade kultbandet med samma namn. Fast visst är också våra kräldjur sjukt stela.

  Rom låter inte heller så tokigt om än kanske inte precis badbart i januari.Men det finns ju annat man kan göra - dricka vin till exempel. Det finns ju annat än madeira på flaska. ;-)

  SvaraRadera
 6. I januari räcker det fuller väl att kunna sätta sig på en uteservering utan mössa och vantar, eller springa runt på lätta fötter på trottoarer som inte är täckta av snömodd. Med Ryanair kostar en sån snabbtur i princip inte mer än att ta bussen till Göteborg.

  På Madeira firade vi makens 50-årsdag för några år sen. I december, bland julstjärnebuskar och papegojblommor. Lagom varmt för både vinprovning och vandringar i gröna berg och botaniska trädgårdar

  Ett kultband vid namn Kräldjursanstalten! Måste googlas.

  SvaraRadera
 7. Ja men se där ett trevligt gäng att kura med;)
  År 2010 måste väl ändå gå till historien som det år med flest snövita dagar, eller? Ska man skratta eller gråta, det är den stora frågan...
  Kram på och håll ut!

  SvaraRadera
 8. 2010 - Anno albis! Att vi inte tänkt på det själva. Strålande! Känns onekligen bättre än "det kallaste året i modern tid"

  SvaraRadera