onsdag 3 november 2010

Krokigt

Det verkar som att lärkar är antingen-eller-växter. Antingen älskar man dem för deras vackra mjuka rosetter av barr, marsipanblommor och gyllengula höstfärg, eller så tycker man bara att de är skräpiga och skrymmande.

Vi har lärkar av allehanda slag - europeiska, sibiriska, japanska, kanadensiska, dahuriska och några till - det vill säga vi hör till gruppen som tagit lärkarna till våra hjärtan (vem blir förvånad?). Och javisst, de kan nog med tiden ta en hel del plats i anspråk - men idag slår vi ett slag för en fantastisk lärk i det nätta formatet! Låt oss presentera herr Horstmann - en spännande figur med något krokig rygg, men med glimten i ögat och solgula kinder:

Minipinetets lilla solstråle

Larix decidua 'Horstmann's recurved' är en så kallad skruvlärk i dvärgformat, som fått en självklar hedersplats i Minipinetet. Herr Horstmann är nämligen en av de handplockade plantor som fick följa med oss hem på flyget från sommarens estländska trädgårdsresa.
Herr Horstmann i sommarkostym

Vi blev snabbt mycket förtjusta i herr Horstmanns lite aviga charm. Just nu är han vackrare än någonsin, där de gulnade rosetterna liknar fladdrande fjärilar i höstskymningen. Vår skruvlärk är ympad på en låg stam, men vi har även sett dem ympade på meterhöga kvistar, med ett spännande kvastlikt uttryck. Vi är dock nöjda med att vår egen herr Horstmann inte är fullt så reslig. Nu vajar han sina krokiga armar precis lagom högt över de små barr-grannarna i Minipinetet.

2 kommentarer:

  1. Horstmann verkar vara en liten fin typ, och jag är som ni, älskar lärkar, jag har bara en än så länge, men det ska bli till många. Skogen i närheten glöder snart när lärkarna sist av alla träden skiftar färg och lyser upp i grådisiga Skåne.
    trevlig helg!

    SvaraRadera
  2. Då vet vi vad det kan bli för presang om du vinner knopptoppenlottningen.

    ;-)

    SvaraRadera