Häromdagen var arboarkticerna på trädgårdsutflykt i Stockholms skärgård. Medelst en snårskog av bilfärjor och taxibåtar tråcklade vi oss fram till Svartlöga, långt ut i havsbandet. Det tog tre timmar men var med råge värt ansträngningen. Ja, faktum är att vi nog inte fått en så inspirerande upplevelse sedan vi besökte Peter Korn första gången.
En mulen men oerhört inspirerande dag i Lassas hagar
Denna gång heter visionären Sten Ridderlöf – en pensionerad bankdirektör som för 30 år sedan började skapa ett arboretum på den egna sommarstugetomten Lassas hagar. Idag finns här över tusen olika exotiska trädarter – flera av dem helt unika i vårt land eftersom Ridderlöf själv åkt runt i världen på forskningsexpeditioner och samlat in frön och småplantor.
En av ett tiotal anlagda dammar i arboretet...
Arboarkticerna är så långt ifrån pensionerade bankdirektörer och internationella forskningsresande man kan komma men kände omedelbart att vi och Sten förstod varandra. Vi tycks drivas av samma galna samlarinstinkter, i sin tur styrda av en otyglad kärlek till alla träd. För även om Ridderlöf vid det här laget expanderat sina ägor avsevärt, anlagt ett tiotal stora dammar med vackra broar, så är det fortfarande träden och relationen till dem som går före allt annat.
...men ingenting slår träden i sig själva i fråga om skönhet.
Här en helt otrolig gultall - Pinus ponderosa
Här en helt otrolig gultall - Pinus ponderosa
Eftersom han gör samma misstag som vi, planterar för tätt, struntar i jordförbättring och experimenterar med ohärdiga arter, kan resultatet aldrig bli likt trädgårdarna på 5000-bitarspusslen eller i de glassiga trädgårdsmagasinen. Att göra fint i trädgården kan vara roligt men kommer alltid att vara sekundärt. Men vad gör väl det när det man blir mest lycklig av är att pyssla med sina träd? Då spelar det mindre roll om man hittat dem på rea på en stormarknad eller handplockat dem en stormig dag på Kurilerna. Vi tror att Sten Ridderlöf instämmer i detta.
Kärleken till växterna är alltid vackare än de glättade magasinen.
SvaraRaderaFantastiskt inlägg om pioner också. Vilka skönheter!
Eva
Kärleken är evig - endast föremålen växlar.
SvaraRaderaMen visst är det svårt att välja. Pionporr eller hybridiserade gultallar? Vad triggar mest?
Ja jag instämmer!! Den 16 september sticker jag till Sydkorea på en månad för växtinsamling. Hoppas kunna ta mig ut till ön Ulleung (Ullung-do) och kika på vad Tor G. Nitzelius beskådade redan 1976. Och att Nordkorea och Sydkorea håller sig i skinnet så att resan alls blir av. För övrigt tack för ert gillande av mina träd
SvaraRaderaSten