måndag 8 november 2010

Fikonlike

För snart ett år sedan, i en text som egentligen handlade om johannesbrödsträd, nämnde vi i förbigående en märklig krabat som oväntat dykt upp i en av krukorna. Eftersom vi inte hade en susning om vad det var för filur vände vi oss till vår trogna läsarkrets. Den kloka Nina Västerplana rådde oss då att återkomma när växtens disparata bladform hade stabiliserats. Så är nu fallet och därför är vi här igen.

Okänd krabat utan karat

Vid samma tillfälle föreslog en annan vänlig anonym läsare att växten skulle kunna vara någon slags fikon. Detta avfärdade vi då utan att blinka – idag är vi inte lika tvärsäkra på den saken. Växtens vedartade gulbruna stam, den låga förgreningen och knopparna är onekligen mycket fikonlika. Detsamma kan sägas om de alltmer styva bladen som numera är sträva som sandpapper på båda sidorna. Fortfarande tycker vi dock inte att bladformen och bladnervernas utseende överensstämmer riktigt med något fikonträd vi hittills sett.
 
Vanligt smyrnafikon stämmer väl inte riktigt...

Om någon mot förmodan skulle sitta inne med esoterisk kunskap om udda fikonblad är det få saker vi önskar hellre än att få del av denna. Även den som har andra bra förslag till vad detta kan vara är naturligtvis välkommen. Seså, var inte blyga nu. Tag nu chansen att bli odödlig i Arboarkticums Hall of Fame!
 
...med bladformen, men jodå, vissa andra likheter finns.

6 kommentarer:

 1. Oh, så spännande... Har väl inte direkt något tips om vad det kan vara för mystisk växt men väntar med spänning på att någon ute i detta allvetande kosmos ska ge er svar!
  Ha en riktigt bra dag! Kram Ullis

  SvaraRadera
 2. Plötsligt händer det, men vi vet att det kan ta lite tid.

  SvaraRadera
 3. Ja, och jag sitter fortfarande här och väntar på att den allvetande studenten ska dyka upp...

  SvaraRadera
 4. Han har redan varit här men har ännu inte klurat ut lösningen, meddelade han oss på annat sätt idag på förmiddagen.

  SvaraRadera
 5. kanske en liten lönn,,,acer pseudoplatanus eller rubrum ?

  SvaraRadera
 6. Lönn hade ju varit mer begripligt med tanke på att vi ofta glömmer bort var vi sår sådana, men tyvärr stämmer det dåligt med utseendet, som verkligen är fikonlikt på flera sätt.

  SvaraRadera